
Travel, reviews and art intern at Daily Magazine.
Arta a fost întotdeauna o modalitate de a-ți exprima ideile, sentimentele și viziunea despre lumea înconjurătoare pentru că de cele mai multe ori, în trecut, era interzis să faci acest lucru în viața reală. Societatea a evoluat din ce în ce mai mult, dar arta a fost întotdeauna cu un pas înaintea ei. Sunt foarte multe lucrări care, acum, probabil că ți s-ar părea banale, dar în secolele trecute ar fi fost catalogate drept extrem de scandaloase, ofensatoare sau șocante. Și chiar și în zilele noastre întâlnim lucrări care nu sunt pe placul concepțiilor noastre, ceea ce arată că societatea nu a evoluat complet, ci este în curs de dezvoltare, contrar a ceea ce cred foarte multe persoane, luând în calcul tehnologia de azi.
Noi am pregătit o listă cu câteva lucrări de artă care au stârnit controverse la momentul expunerii. Fiecare lucrare transmite ceva, niciun element nu este pus la întâmplare, iar atenția generată de către acestea nu a fost nici ea accidentală.
- ”Saturn devouring his son” de Francisco Goya, secolul 19
Considerată a fi una dintre cele mai înspăimântătoare picturi din istorie, pictura lui Francisco Goya, inspirată din pictura cu același nume realizată de Peter Paul Rubens, cu două secole înainte și din mitologia greacă. Conform mitologiei, Cronus sau Saturn, după cum era numit de către romani, își mânca proprii copii, deoarece una din profeții spunea că acesta va fi detronat chiar de unul dintre copiii lui. Pictura face parte din curentul romantic, iar spre deosebire de varianta lui Rubens, Goya a schimbat câteva elemente, unul din ele fiind faptul că Saturn devora bărbați în toată firea și nu copii. De asemenea, înfățișarea lui Saturn este diferită în pictura lui Goya, acesta semănând cu un monstru.
Pictura lui Goya a fost mult mai dramatică decât cea a lui Rubens, iar faptul că acesta a ales să ilustreze rămășițele fiilor lui Saturn, deși în mitologie se specifică clar faptul că Cronos (Saturn) își înghițea copiii, fără să îi dezmembreze, aceștia trăind chiar în stomacul lui. Goya, practic, a pictat un act de canibalism, ceva foarte șocant la vremea respectivă. Nici în zilele noastre nu este o idee prea plăcută și te face să crezi că o adaptare contemporană a picturii ar fi și mai șocantă.
- ”Tilted Arc” de Richard Serra, 1981
Intrând în zona artelor plastice, regăsim una dintre cele mai controversate sculpturi ale secolului trecut. ”Tilted Arc” este o sculptură masivă, de 3 metri înălțime și 36 de metri lungime, instalată în New York, în anul 1981. Realizată integral din oțel și amplasată în Federal Plaza, sculptura realizată de Serra a stârnit multe controverse în rândul cetățenilor, mulți dintre ei considerând că este o lucrare depresivă. Alții au susținut că nu are ce căuta acolo, strică peisajul din zonă și încurcă lumea. A fost chiar declarată una dintre cele mai urâte lucrări din istorie de către The New York Times.
Motivul pentru care Richard Serra a decis să o amplaseze acolo este faptul că, în viziunea lui, cortina era piesa care lipsea pentru a defini Federal Plaza. Acesta nu a văzut-o doar ca pe un obiect decorativ, ci ca pe un element esențial. Oamenii nu au avut aceeași părere cu el, au existat chiar asocieri cu zidul Berlinului, ceea ce este de înțeles, deoarece perioada amplasării a fost o perioadă de glorie a comunismului în Europa și foarte mulți americani erau speriați de conceptul acesta al comunismului, respingând orice are legătură cu el. În cazul în care te întrebi ce s-a întâmplat cu sculptura, ei bine, a fost tăiată în 3 părți și mutată undeva în Maryland.
- ”For The Love Of God” de Damien Hirst, 2007
Damien Hirst e unul din cei mai cunoscuți autori de arte plastice din Marea Britanie, acesta dominând industria artei în anii ’90. Este cunoscut mai ales pentru ideile sale care șochează, într-un fel sau altul, publicul. ”For The Love Of God” este una din lucrările sale care a rămas în mintea oamenilor, nu doar pentru că a fost terminată și expusă în anul 2007, destul de recent, dar și datorită faptului că această lucrare este de fapt un craniu uman real, al unei persoane din secolul 18, decorat cu peste 8000 de diamante.
Mai mult decât atât, dinții nu au fost modificați deloc, iar scopul creației este să aducă aminte privitorilor că moartea este inevitabilă. Această sculptură a primit feedback mixt, unii au fost uluiți de rezultat, punctând faptul că este o operă de artă inestimabilă, fiind plăcută din punct de vedere vizual, alții nu au apreciat deloc munca lui Hirst, susținând că este o lucrare morbidă, deloc fresh, care nu a reprezentat o provocare, fiind doar un simplu obiect decorativ. Cu toate acestea, s-au făcut și parodii după lucrarea lui Hirst, fără a mai menționa faptul că această operă de artă s-a vândut pentru suma de 50 de milioane de lire. Cu siguranța diamantele au jucat și ele un rol important în acest aspect.
- ” The Holy Virgin Mary” de Chris Ofili, 1996
O altă creație destul de recentă este și portretizarea Fecioarei Maria, de către Chris Ofili. Imaginea pictată de Ofili este total diferită de imaginea Mariei pe care o știm cu toții. În pictură apare o femeie de culoare, purtând o robă albastră, specifică Mariei. Dar, cu toate acestea, lucrarea lui Ofili nu este o pictură normală, aceasta conținând ulei, sclipici, poliester, ace și cel mai controversat element – colaje cu poze pornografice.
Văzând lucrarea, primarul orașului New York de atunci a descris pictura ca provenind dintr-o imaginație bolnavă. Mai mult, acesta a dat în judecată muzeul din Brooklyn, pe motivul că au expus o lucrare dezgustătoare. Galeria Națională din Australia a anulat expunerea lucrării din cauza controverselor cauzate în Statele Unite. Dennis Heiner a încercat să distrugă opera de artă, aruncând vopsea albă pe pictură, deoarece lucrarea în sine i s-a părut o blasfemie.
- ”The Gross Clinic” de Thomas Eakins, 1857
Această pictură în ulei, semnată de Thomas Eakins, face parte din curentul realist și este considerată de mulți o piesă importantă din istoria medicinei, deoarece ilustrează procedura intervențiilor chirurgicale în secolul 19. Până atunci foarte multe persoane vedeau intervenția chirurgicală ca pe o simplă amputare a unui membru, iar Eakins a vrut să demonstreze că există și un proces de vindecare rezultat din chirurgie. Intervenția chirurgicală în pictură se realizează într-un amfiteatru, iar personajul principal este doctorul Samuel D. Gross, un important chirurg la vremea respectivă.
Deși este o piesă de artă formidabilă, aceasta a fost respinsă de către Expoziția Centenară din Philadelphia, deoarece reprezentanții se temeau că persoanele sensibile vor reacționa urât la vederea imaginii. Pictura a fost catalogată drept ”șocantă”, deoarece expunea un aspect mai puțin plăcut, atât din medicină, cât și din viața de zi cu zi.
- ”The Flying of Marsyas” de Titzian, secolul 16
Această pictură a fost realizată de pictorul renascentist Titzian, în jurul vârstei de 80 de ani, undeva pe la finalul secolului 16. Pictura ilustrează uciderea lui Marsyas, un satir care l-a provocat pe zeul Apollo la un concurs muzical. Deoarece a fost pictată când Titzian era bătrân, este posibil ca această lucrare să fi rămas neterminată. Cu toate acestea, estetica violentă, horror și brutală este vizibilă în lucrare, dar mesajul a fost destul de greu de descifrat.
Mulți spun că pictura reprezintă eliberarea sufletească, alții spun că este imaginea sentimentelor negative sau a morții. Este într-adevăr o lucrare puțin atipică pentru perioada respectivă și este o lucrare pe care mulți nu ar pune-o pe perete. Lucrarea a fost, în orice caz, privită mai bine în zilele noastre, decât a fost la momentul expunerii.
What's Your Reaction?
