Now Reading
About emotional intelligence

About emotional intelligence

Toți am auzit măcar odată termenul de „inteligență emoțională”. Avem o vagă impresie despre ce este vorba, dar nu este suficient de clar. Astăzi, o să discutăm pe larg despre ce înseamnă, ce implică, cum recunoaștem și care sunt caracteristicile unei persoane cu o inteligentă emoțională ridicată și, pe final, cea mai bună carte despre inteligentă emoțională de citit neapărat în 2021.

Dar, până la urmă, ce înseamnă inteligență emoțională? Pe scurt și în cel mai simplist mod, este capacitatea de gestionare a emoțiilor. Mai implică și sortarea, etichetarea, diferențierea și înțelegerea emoțiilor, pentru a lua decizii și a forma comportamente dorite. Această capacitate de gestionare a emoțiilor este un amalgam de condiții la care oameni sunt supuși, care împreună dau ca și rezultat inteligența emoțională: empatia, pentru că este obligatoriu înțelegerea nevoilor celorlalți, motivația, deoarece reușita consta în planificarea unor obiective pe termen lung, autocunoașterea, deoarece, cunoscându-se foarte bine, nu se permite preluarea controlului de câtre emoții, autostăpânirea, pentru a nu se lasă conduși de impuls și abilitățile sociale, deoarece este foarte important formarea de relații cu cei din jur.

 

Care sunt caracteristicile și cum recunoaștem o persoană cu o IE (inteligență emoțională) foarte mare? Păi, în primul rând, aceste gen de inteligentă se manifestă prin ușoara relaționare și formarea de legături puternice cu cei din jur, dar nu numai. Persoanele cu CE foarte mare sunt persoane care reușesc să își gestioneze emoțiile, în special cele negative. Ele reușesc să își transforme emoțiile negative în unele pozitive, reușind să reprime frica și anxietatea de exemplu cu empatia și încrederea de sine. Vestea bună este că toate aceste caracteristici pot fii învățate în decursul timpului, prin introspecție, prin observarea obiectivă și minuțioasă a lumii care ne înconjoară.

Printre primii promotori a noului tip de inteligentă, a fost Daniel Goleman, care a introdus conceptul de inteligență emoțională, împreună cu conceptul de CE (coeficient emoțional) și a schimbat radical gândirea, deoarece inteligență nu consta doar în a avea un IQ foarte mare, ci există și alte capacități pe care le poate avea cineva și să fie considerat deștept. Ar trebuii să acordăm o importanță mai mare acestei inteligențe, deoarece nenumărate studii au afirmat că persoanele cu un IQ mediu sau sub mediu, dar care au IE mare, pot avea o carieră de succes.

 

Cărțile rămân sursa ceea mai de preț pentru a cunoaște un anumit subiect, deci cel mai bine este sa citim pentru a ne întări cunoștințele și pentru a le dezvolta. Cele mai bune cărți legate de inteligența emoțională sunt cele care au fost scrise de teoreticieni acestei extensii a inteligenței tradiționale. Bineînțeles, mai sunt și alți autori care propun idei foarte îndrăznețe și smart, deci nu îi putem exclude din peisaj.

See Also

Cartea „Inteligența emoțională” a lui Daniel Goleman este mai degrabă o evoluție a psihologiei, deoarece a reușit să schimbe percepția, a reușit să pună accentul pe sentimente și pe „relația” pe care o avem cu acestea și pe conexiunile interumane. Dacă reușim să ne înțelegem sentimentele, o să reușim și să le controlăm și să avem prestanță mai bună, reușim să ne controlăm mai bine și să gestionăm situațiile mai stresante în manieră mai optimă. Preluând unele cercetări legate de comportament și de creier, autorul propune un nou tip de inteligență, o nouă extindere a sa, care chiar a reușit să lase o amprentă.

Cartea lui Daniel Goleman „Intelgența emoțională” o găsiți la Libris.

Personal, consider că inteligență emoțională are un rol foarte important în viața noastră de zi cu zi. De cele mai multe ori, când suntem afectați pe plan sentimental/ afectiv, randamentul nostru în muncă/ școală nu este același, deci există clar o legătură între gestionarea sentimentelor și activitățile noastre cotidiene.

Voi ce părere aveți despre inteligență emoțională? Credeți că ne ajută în viața de zi cu zi? Ca rol are? Vă considerați niște persone cu un coeficient emoțional mare?

What's Your Reaction?
Excited
2
Happy
1
In Love
0
Not Sure
1
Silly
0
Scroll To Top