Fast fashion phenomenon worldwide



Fashion, beauty, reviews and health intern at Daily Magazine.
Fenomenul „fast fashion” este o problemă gravă întrucât brandurile de fashion replică serii cantitative de pasarelă la un preț redus, ceea ce aduce foarte multe consecințe, oamenii cumpărând aceste produse într-un număr foarte mare.
În ultima perioadă, s-a pus un accent extrem de mare pe produsele eco, mai ales în industria de fashion retail, deoarece se dorește evitarea pesticidelor și substanțelor chimice, în schimb se încurajează reciclarea și reutilizarea produselor. Exploatarea muncitorilor este un subiect delicat, deoarece de multe ori aceștia sunt plătiți la un preț de nimic pentru marfa pe care o creează, în multe cazuri copiii fiind cei care lucrează pentru confecționarea produselor care ajung pe piața noastră, ceea ce este foarte îngrijorător.
Dar, pentru a fi mai clar ce înseamnă acest fenomen, voi exemplifica un eveniment, pentru a înțelege mai bine ce impact are acest fenomen asupra retailerilor.
Pretty Little Thing (Women’s Fashion Clothing & Dresses | PrettyLittleThing) de exemplu, este un brand și magazin online britanic care produce și vinde haine, accesorii, produse de beauty adresate în special femeilor tinere, dar nu numai. Pe 27 noiembrie 2020, aceștia au derulat campania deja devenită tradițională în perioada respectivă a anului în toată lumea, pentru aproape toate brandurile, adică „Black Friday” sau cum au definit-o ei, „Pink Friday”. „Black Friday but make it PINK”. Au avut reduceri foarte consistente și au doborât recordul vânzărilor în acea perioadă. La miezul nopții, în data de 27 noiembrie 2020, Pretty Little Thing a decis să scadă prețurile cu 99% pentru multe articole timp de 24 de ore, ceea ce a însemnat că oamenii ar fi putut să obțină o haină în valoare de 70£ pentru doar 0,07 £ înainte de a se epuiza stocul disponibil. Vânzările PLT Black Friday au surprins și majoritatea lucrurilor s-au epuizat foarte repede după lansare, la maxim 30 de minute de la pornirea promoției. Din cauza reducerilor excesive, publicul s-a revoltat, iar în mediul online au existat o explozie de reacții din partea consumatorilor. Au fost acuzați de un comportament imoral, care nu respectă mediul (prin utilizarea plasticului și poliesterului), sustenabilitatea produselor, exploatează muncitorii și încurajează fenomenul de „fast fashion”.
În concluzie, acest fenomen este unul foarte nociv, atât mediului, cât și muncitorilor, dar și pentru brandul în sine care promovează consumul în mod cantitativ, nu calitativ, deoarece scade atât credibilitatea produselor, cât și pe cea a retailerului. Este foarte important să respectăm natura, deoarece fără ea nu am trăi, dar este la fel de important să respectăm omul și drepturile sale, pentru că fiecare persoană merită o viața demnă. „Mai puțin, dar mai bun” .
De încheiere, aș vrea să fac o recomandare cu privire la top 4 documentare pentru a aprofunda subiectul, deoarece contează foarte mult să ne educăm în primul rând pe noi, apoi pe ceilalți:
- The true cost – 2015
Acesta este unul dintre cele mai bune documentare, care cuprinde vasta gamă de probleme pe care fast fashion-ul le implică, de la poluare, la exploatarea muncitorilor, la consumerism și mass-media.
http://The True Cost: Who Pays the Real Price for YOUR Clothes | Investigative Documentary – YouTube
- The machinists – 2012
Acest documentar se axează pe exploatarea lucrătorilor de confecții din Bangladesh, incluzând poveștile personale a trei tinere care lucrează în fabricile din Dhaka.
http://The Machinists – YouTube
- Luxury: Behind the mirror of high-end fashion | DW Documentary (fashion documentary) – 2019
Acest documentar de investigație folosește camere ascunse pentru a arunca o privire profundă în spatele fațadei strălucitoare a modei de lux.
- RiverBlue – 2017
Acest documentar se concentrează pe una dintre cele mai grave consecințe ale industriei modei: poluarea apei, care în Asia a contaminat deja foarte multe râuri.
http://https://vimeo.com/ondemand/riverblue
Tu cum percepi fenomenul de fast fashion? Cum ți se pare? Ești pro sau contra marilor retaileri?
What's Your Reaction?
