Munca de acasă: 7 avantaje pentru toți



Fashion, beauty, recenzii și artă stagiar la Daily Magazine.
Odată cu impunerea măsurilor de distanțare socială, mulți ne-am văzut nevoiți să ne mutăm biroul acasă. Însă acest lucru nu este comod pentru toți. Anumite persoane cooperează greu cu munca de acasă din cauza condițiilor în care aceasta se desfășoară, a resurselor mai mult sau mai puțin limitate pe care le oferă compania pentru care muncesc, sau poate, pur și simplu, nu este pentru ei. Unora le place să socializeze mult, să aibă contact fizic cu colegii, să discute, să petreacă timpul muncind fizic, la birou și să aibă un motiv de a ieși, efectiv, din casă. Este de înțeles că există nevoia de a te rupe de problemele de acasă, de a fi într-un mediu dinamic, de a separa viața personală de carieră – toate acestea variază de la om la om, în funcție de personalitatea, condițiile de viață și zona de confort a fiecăruia.
Am să vă spun ceva ce poate, deja, unii din voi știți: există oameni cărora le place munca de acasă! Nu toată lumea înțelege cum reușesc acești oameni să coopereze atât de bine cu acest tip de muncă: unii spun că ar înnebuni dacă ar sta toată ziua acasă. Dar să încercăm să privim puțin altfel problema, pornind de la simplul fapt că nu suntem toți la fel. Zgomotul, agitația, rumoarea pot fi factori declanșatori ai anxietății, iar când anxietatea intră în joc, aduce cu ea și contraproductivitatea. Nu trebuie să avem cu toții scris în fișa medicală că suferim de anxietate, ea poate fi detectată ușor de cel care o simte. Sunt multe cazuri în care oamenii sunt mult mai productivi dacă spațiul de lucru se află în zona lor de confort. De ce? Pentru că atunci când agitația din jur nu ne mai doare psihic și avem liniște, suntem mai încrezători, mai relaxați, mai productivi, mai dedicați, mai adunați.
Dacă lucrezi de acasă nu înseamnă că nu mai socializezi sau că îți petreci timpul izolat, în interiorul casei; îți poți petrece timpul liber cu cei dragi, sau făcând activitățile preferate: sală, plimbări, cumpărături etc.
Încercând să înțelegem mai bine preferința unora dintre noi pentru lucrul de acasă, vom enumera câteva beneficii ale acestui tip de muncă:
- Confortul spațiului propriu, controlat de tine, decorat după bunul tău plac. Aici includem și avantajul de a lucra de oriunde îți place ție.
- Economisim mai mult (carburant pentru mașină sau bani de taxi/autobuz/metrou și nu mai trebuie să îți cumperi zilnic de mâncare, pentru că mănânci direct acasă la tine).
- Mai puțin stres cauzat de tranziția casă-serviciu-casă
- Reducerea riscului de a suferi un accident în drum spre serviciu/casă
- Mai puțin timp petrecut în trafic – Ambuteiaje, cozi interminabile, jumătăți de oră sau ore întregi economisite, fiindcă timpul de tranziție scade la zero. Asta poate însemna fie mai mult timp de odihnă, fie mai mult timp pentru orice altceva dorești tu. Echilibrul dintre viața personală și muncă poate fi, astfel, mai bun.
- Prietenos cu mediul înconjurător – cu cât suntem mai puțini în trafic, cu atât mai bine pentru mediu! Știm deja că statele lumii se mobilizează pentru a reduce emisiile de dioxid de carbon, așa că… de ce nu? Își mai aduce cineva aminte cum, în luna Aprilie a anului 2020 s-a înregistrat o scădere record a emisiilor de carbon, ajungând la nivelul celor din 2010? Munca de acasă a fost unul din factorii care au contribuit la acest fapt, fiind unul dintre elementele aduse în scenă de restricții, prin distanțarea socială.
- Egalitatea de șanse – impactul social și, totodată, cel mai important element
Ce avantaje are acest lucru pentru companii: își vor putea găsi angajați din mai multe orașe și, astfel, recrutările nu vor mai reprezenta o problemă. De asemenea, vor putea face un real bine societății prin a oferi oportunități de angajare persoanelor cu potențial, dar care provin din orașe mai slab dezvoltate, cu o plajă restrânsă de locuri de muncă. În fiecare oraș, mare sau mic, există diamante neșlefuite – oameni care încă nu au fost descoperiți și merită o șansă.
Iluzia locurilor de muncă de acasă apărute pe durata pandemiei se va destrăma atunci când se vor ridica și restricțiile. Majoritatea companiilor oferă posibilitatea de a lucra de acasă doar pe durata pandemiei, cu contracte determinate, urmând ca, odată cu dispariția restricțiilor, cei care vor să nu rămână pe lângă (și nici măcar șomeri) să se mute în orașul unde se află birourile.
Înțelegem că există deja o deschidere față de diversitate și este de apreciat, dar de ce să nu turnăm puțină umanitate în pahar și să refuzăm șansele unor oameni cu potențial, care pur și simplu trăiesc în alt oraș sau se simt mai bine lucrând de acasă? Se oferă pachete de relocare, dar doar pentru câteva luni, apoi ești pe cont propriu. Indiferent de remunerație, trebuie să gândim rațional și să ne dăm seama că nu oricine își permite să trăiască într-unul din marile orașe, să dedice cotă parte din salariu, constant, unei chirii și să își lase și viața și responsabilitățile în urmă. Înțelegem că se doresc angajați orientați spre carieră, dar nu se doresc roboți sau indivizi pe care să îi dezumanizăm. Nu este acela scopul, nu?
Trebuie să avem opening. Așa că, putem lăsa finalul deschis și propunem companiilor să se gândească la implementarea muncii de la distanță (pe departamentele unde a fost posibil și până acum) ca un fapt de sine stătător și nu doar pe durata pandemiei, lăsându-și angajații să decidă, fiecare pentru el, dacă vrea sau nu să se întoarcă la birou.
What's Your Reaction?
