De vorbă cu…Elena Ghenoiu – Fondatoarea Asociației MUZE : „Indiferent de zona din care fac parte, artiștii au același numitor comun când vine vorba de propria contribuție și semnificație în dezvoltarea țării.”

The intergalactic-online "boss" of all things beautiful brought to you by Daily Magazine.
După un început promiţător în sport, o carieră de succes ca dansatoare, Elena Ghenoiu a ajuns în America unde a studiat actorie, inclusiv la şcoala Ivannei Chubbuck, a jucat şi a produs filme, şi a revenit în România unde, necesitatea ca artiştii să se facă auziţi este din ce în ce mai mare, astfel încât a fondat Asociaţia Muze pentru protecția, drepturile și recunoașterea statutului artistului român.
Azi o cunoaștem exact așa cum este ea – onestă, într-un nou interviu în exclusivitate realizat de Daily Magazine.
Bună, Elena! Ne bucurăm să te avem alături de noi! Hai să începem direct, ce ai învăţat tu despre tine şi despre industrie în perioada asta de criză prin care trecem cu toţii?
Bună! Împărtășesc bucuria, vă mulțumesc pentru invitație și vă felicit pentru inițiativă. În perioada asta grea, prin care trecem cu toții, despre mine am învățat să nu uit că sănătatea fizică și psihică contează cel mai mult în viață. Am învățat să conștientizez și mai mult faptul că am nevoie de foarte puține lucruri ca să fiu fericită. Despre industrie am învățat foarte multe lucruri noi, de la legi până la cele mai mici probleme cu care se confruntă artiștii. Indiferent de zona artistică din care fac parte, ei au același numitor comun când vine vorba de reglementări legislative.
Care consideri că sunt elementele de care artiştii au nevoie în prezent, dar lipsesc, pentru o coeziune în beneficiul lor?
Credință în unitate, pentru că “Unde-s mulți, puterea crește!”, implicarea, curajul de a-și cere drepturile, un cod de etică și conduită, pentru că, dacă dorești respect, trebuie să și oferi respect, dorința de a contura o industrie cu standarde normale și încrederea că, dacă toți ne dorim același lucru, sigur se va întâmpla, pentru că deja s-au întâmplat și schimbat multe.
Care este scopul Asociaţiei Muze? Şi cum luptă efectiv şi cu rezultate pentru drepturile artiştilor?
Asociația MUZE are drept scop consolidarea statutului artiștilor și creatorilor de artă din domeniile teatrului, filmului, muzicii și dansului, precum și din alte domenii artistice, în sensul de a augmenta contribuția și importanța acestora în dezvoltarea culturală și educațională a țării.
Am făcut petiții, dezbateri publice, discuții cu reprezentanți ai Guvernului României, referitoare la schema de ajutor de stat, concretizate prin faptul că și artistul devine beneficiar al acestor fonduri.
Discuții (concretizate prin upgrade, prelungirea perioadei de acordare a indemnizațiilor) cu Ministerul Culturii despre indemnizațiile acordate artiștilor.
Discuții cu Primăria Municipiului București și cu Consiliul General al Municipiului București, referitoare la o schemă de ajutor pentru sectorul cultural, concretizate prin faptul că s-a stabilit elaborarea unei scheme dedicată artistului independent.
Am lansat o campanie de informare cu privire la drepturile artiștilor, Campania , construită împreună cu ORDA (Oficiul Român pentru Drepturile de Autor – Guvernul României). Cesiune pe Pasiune este singurul material de referință al industriei artistice. O campanie de informare cu privire la drepturile artiștilor, campanie care explică drepturile de autor și contractele de cesiune pentru artist, utilizator și producător. Pe scurt, cine cu ce drepturi trebuie să rămână. Rolul acestei campanii este ca artistul să-și păstreze veniturile obținute din drepturi de autor, în loc să le cedeze entităților cu care colaborează, cum se întâmplă de obicei în practică.
De ce s-ar înscrie un artist în Muze şi nu ar lupta independent pentru drepturile sale?
Toți artiștii pe care îi cunosc și cu care am vorbit, doresc să investească timp și energie în a crea, în a face ce le place cel mai mult și anume arta. Salvezi timp, finanțe și energie dacă alegi să faci parte dintr-o asociație care îți protejează drepturile și interesele, care participă activ la negocieri și consultări cu instituțiile abilitate, în vederea creării unui cadru legislativ adecvat și favorabil industriei artistice.
Ce efect a avut manifestul cultural din luna martie de pe faţada TNB?
Am fost plăcut surprinși de răspunsul imediat pe care l-am primit. Urmare a solicitărilor făcute de reprezentanții sectorului cultural, privind implementarea Programului pentru Salvarea și Repornirea Sectorului Cultural și a Manifestului MUZE, s-a înființat grupul interministerial pentru reluarea evenimentelor culturale. În acest sens, se vor organiza două evenimente experimentale, unul de către Opera Națională București și unul de către Teatrul Național București.
Revenind acum la începuturile tale, spuneam că ai început promiţător în sport. Dacă ai da timpul înapoi, ţi-ai dori un drum în domeniu?
Dacă aș da timpul înapoi, nu aș schimba nimic. Am făcut atletism de performanță, am iubit fiecare secundă, fiecare antrenament și fiecare concurs, dar iubesc să fac cât mai multe lucruri în viață și să am diferite experiențe. Să trăiesc mai multe vieți într-una. De aceea am și ales actoria.
Cum crezi şi cum ai simţit efectiv că sportul ajută la sănătatea mentală?
Sora mea cea mare este om de știință, așa ca îți voi da o explicație pe care am învățat-o de la ea. Pentru a funcționa corect, creierul nostru consumă foarte multă energie. Energia este furnizată de mitocondrii, mici structuri din celulele noastre, care sunt specializate în a produce energie. Multe studii au arătat că mitocondriile ajută celulele să se regenereze și să se mențină tinere. Ne naștem cu trilioane de mitocondrii în corp. Cu cât înaintăm în vârstă, începem să pierdem aceste mitocondrii si implicit se pierde și sănătatea celulelor. Însă, exista o salvare, anume că cel mai eficient mod prin care putem produce mai multe mitocondrii este prin exercițiu fizic. Așadar, nu este din întâmplare că atunci când faci sport, ești mai sănătos, te simți mai bine fizic și imediat psihicul reacționează.
Totodată ştim că eşti o dansatoare de succes, colaborând cu Morandi, mulţi ani, printre mulţi alţii. Cum a fost perioada respectivă pentru tine, cum simţi că te-a ajutat în evoluţia ta personală?
Prezența mea în industria artistică, m-a ajutat foarte mult în dezvoltarea personală. Am învățat că oricine este de înlocuit, am învățat că a fi respins la un casting sau refuzat la un job, nu este un capăt de lume. Am învățat să iubesc, să respect și să nu judec oamenii doar pentru că nu au aceeași gândire cu a mea. Am învățat că orice este posibil dacă îți dorești cu adevărat și dacă muncești cu adevărat ca să obții acel lucru.
Îmi iubesc trecutul și perioada pe care am avut-o când dansam la evenimente, emisiuni, cu artiști de top, pe scenele cele mai cunoscute. A fost o perioadă superbă. Am ales tot timpul o meserie pe care o iubesc tocmai pentru a nu sta cu stresul că trebuie să muncesc. Am învățat să accept diferite mentalități și raționamente.
Care este piesa sau ritmul pe care îţi dansează sufletul în prezent?
Piese sunt mult prea multe și nu aș putea să ma hotărăsc doar la una. Depinde foarte mult și de stare, pentru ca iubesc toate stilurile muzicale. Ritmul pe care îmi dansează sufletul în prezent este salsa și bachata.
Ai plecat în America unde ai avut, de asemenea, succes. Te intreb, însă, sincer, cât de mult ajută studiile de peste hotare un actor revenit în România?
Orice curs, orice carte, orice repetitie, orice sfat ajută întotdeauna. Nu am revenit definitiv în țară, pentru că nu am plecat definitiv din țară. Voi fi și aici și acolo, la fel ca și până acum. Experiența de acolo și nivelul la care lucrurile se întâmplă în locul de unde se cam dă ora exactă în industria filmului își spun cu siguranță cuvântul la fel de mult cum experiența de aici și-a spus cuvantul în succesul meu de acolo.
Ce diferenţiază industria de film de la noi, în principal, de cea din America? Crezi că pe viitor există şanse să revorbim şi la noi despre blockbustere?
Cu siguranță suntem pe drumul cel bun. De aceea am și înființat asociația, pentru că experiența de afară mi-a arătat că orice este posibil. În același timp, avem și susținerea celei mai mari uniuni de artiști din SUA, așa că sunt convinsă că lucrurile vor evolua.
Diferența majoră, din punctul meu de vedere, este bugetul alocat către cultură si cât de mult se investește în artă. Iubesc artiștii români, sunt foarte talentați și dacă am avea bugetele de afară, am face minuni.
Ce îţi doreşti în prezent pentru tine?
Sănătate, că-i mai bună decât toate!
Care este mesajul pe care Elena Ghenoiu din prezent are de transmis către Elena Ghenoiu din viitor?
Mai ții minte când îți doreai ce ai acum? Felicitări, ai trecut la nivelul următor. Iubește-te, respectă-te, apreciază-te și răsfață-te, pentru că meriți.
What's Your Reaction?
The intergalactic-online "boss" of all things beautiful brought to you by Daily Magazine.