Now Reading
Vinul fiert – istoric, rețetă, beneficii

Vinul fiert – istoric, rețetă, beneficii

Întrucât Crăciunul este aproape, ne-am gândit că ar fi un moment bun să vorbim despre o băutură tradițională de Crăciun: vinul fiert.

Vinul fiert, altfel cunoscut sub numele de vin condimentat, este un aliment de bază încântător în majoritatea zonelor din Europa cu climă mai rece. Dacă ai avut plăcerea de a gusta vin fiert în plină iarnă, în mod cert ai înțeles farmecul acestei băuturi.

Deci, de unde a venit cu adevărat vinul fiert și cum a ajuns să fie băutura populară care este astăzi? Cum se face și cum ar trebui să fie băut? Avem răspunsurile la toate aceste întrebări, pentru a vă pregăti cu mult timp înainte să vă bucurați de această băutură iubită în acest sezon.

Un scurt istoric
Vinul condimentat există de milenii. Chiar și în Grecia Antică, vinul condimentat era folosit ca tonic medicinal pentru a încălzi corpul în timpul anotimpurilor reci. În secolul al II-lea, când romanii cucereau Europa, a început să se răspândească consumul de vin fiert. Vinul încălzit avea mirodenii adăugate pentru a-i ajuta pe romani să se apere împotriva iernii dure. Pe măsură ce Imperiul Roman s-a extins în toată Europa, la fel și dragostea pentru vinul fiert.

Băutura caldă de Crăciun a devenit foarte populară în timpul Angliei victoriane, în jurul secolului al XVI-lea, unde era mai sigur să bei vin decât să bei apă, din cauza ciumei cunoscute sub numele de Moartea Neagră. Mai multe condimente precum smochine și coriandru au fost adăugate în vin pentru a-i masca gustul și pentru a-l păstra pe termen lung.

Astăzi, nu este folosit la fel de mult pentru prevenirea înghețului sau pentru evitarea ciumei, ci este simplu savurat ca băutură tradițională de Crăciun. Cu arome de condimente precum scorțișoară și nucșoară, are un gust și miros veritabile de Crăciun. Rețetele tradiționale de vin fiert – deși există multe variații astăzi – implică de obicei utilizarea vinului roșu și a condimentelor, cum ar fi cuișoarele și citricele.

Vinul fiert din zilele noastre
Rețetele moderne de vin fiert folosesc de obicei o sticlă de vin roșu, puțină nucșoară, cuișoare și un strop de vin porto sau coniac. În timp ce diferite țări din lume au interpretări diferite ale vinului fiert, acesta rămâne totuși o băutură iubită și a devenit sinonim cu sezonul Crăciunului.

O rețetă de sezon
Rețetele pentru vinuri fierte variază, totuși majoritatea includ vin, scorțișoară și niște miere sau îndulcitor. Celelalte condimente variază de la țară la țară, dar opțiunile populare includ cuișoare, anason, cardamom și ienibahar.

Iată o rețetă pe care poate doriți să o încercați pentru voi de Crăciun:

Ingrediente:

1 sticlă de vin roșu (Merlot sau Cabernet Sauvignon de preferat)

1/3 cană de miere, sirop de arțar sau îndulcitor la alegere

2 batoane de scorțișoară

1 portocală

8 cuișoare întregi

1/3 cană coniac (opțional)

3 sau 4 boabe de cardamom

Metodă:

See Also

Mai întâi, turnați vinul într-o cratiță la foc mediu (ideea este să fierbeți vinul fără a îndepărta alcoolul). Pisați boabele de cardamom cu o lingură înainte de a le adăuga în vin pentru a-și elibera aroma, apoi adăugați cuișoarele și scorțișoara. În acest moment, puteți alege să adăugați și alte condimente, cum ar fi anason.

Apoi, tăiați portocala și stoarceți-i sucul în lichidul care fierbe în tigaie. Pentru un plus de aromă, puteți pune chiar și cojile de portocală în interiorul tigăii.

După ce adăugați cojile, adăugați opțional o ceașcă de coniac în amestec și lăsați totul să fiarbă timp de cel puțin 30 de minute (sau mai mult dacă aveți timp) pentru a lăsa aromele de condimente să pătrundă mai puternic. Când ați terminat de fiert, opriți focul și serviți în pahare sau căni termorezistente.

Iată-l! Vinul tău fiert, complet pentru sezonul de Crăciun. Noroc!

Vinul fiert are, însă, și câteva beneficii pentru sănătatea noastră. 

1. Poate acționa ca un analgezic
Ai observat că orice durere se simte puțin mai puțin intens după un pahar de vin fiert sau două? Acest lucru se datorează scorțișoarei și cuișoarelor din băutură care au proprietăți anestezice locale și antiseptice care pot ameliora durerile surde precum durerea de dinți.

2. Încetinește îmbătrânirea
Pune deoparte loțiunile și poțiunile de întinerire a pielii, vinul fiert este aici pentru a te ajuta. Se crede că resveratrolul, care se găsește în vinul roșu, ajută la întinerirea celulelor și la încetinirea procesului de îmbătrânire.

3. Proprietăți antiinflamatorii
Ce este un pahar de vin fiert fără un baton de scorțișoară? Antioxidanții săi utili pot ajuta la reducerea umflăturilor și balonării, precum și la restabilirea funcției normale a țesuturilor.

4. Ajută la o funcționare mai bună a inimii
Deși nu este indicat să beți un butoi întreg de vin în încercarea de a avea o inimă sănătoasă, un pahar de vin fiert poate ajuta la funcționarea inimii prin optimizarea colesterolului pozitiv și minimizarea colesterolului negativ.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top