Now Reading
VRABIA, a show about childhood inspired by the city of Galati, premieres at the Fani Tardini Theatre

VRABIA, a show about childhood inspired by the city of Galati, premieres at the Fani Tardini Theatre

Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați încheie Stagiunea 2021-2022 cu premiera spectacolului VRABIA, text și regie: Leta Popescu. Distribuția include minunații și talentații actori gălățeni Oana Mogoș, Petronela Buda, Elena Ghinea, Cristina Uja-Neagu, Vlad Volf, Ionuț Moldoveanu, Vlad Ajder, Carmen Albu, Tamara Constantinescu, Svetlana Friptu, Florin Toma, Aureliu Bâtcă, Vlad Vasiliu, Oana Preda, Mihaela Lecca-Gorea, Ciprian Brașoveanu.

Produs în perioada mai-iulie 2022, spectacolul are avanpremiera sâmbătă, 2 iulie 2022, la ora 19:00, și premiera duminică, 3 iulie 2022, la ora 19:00, la Sala Mare. Biletele pot fi cumpărate de pe bilete.fanitardini.ro sau de la Agenția Teatrală.

VRABIA este primul spectacol pe care cunoscuta regizoare de teatru contemporan Leta Popescu, originară din Galați, îl montează la Teatrul Dramatic „Fani Tardini” din orașul natal. Leta Popescu semnează și textul acestui spectacol de teatru popular cu accente biografice.

Împrumutând elemente din viața personală, Leta urmărește în VRABIA evoluția de la copilărie până la maturitate a unei fete care crește într-un oraș industrial din România postcomunistă. Pornind de la copilăria și adolescența ei în cartierul Țiglina IV din Galațiul anilor ’90-2000, Leta vorbește, de fapt, despre copilăria și adolescența unei generații, iar spectacolul reflectă provocările devenirii personale în tabloul mai larg al dificultăților tranziției.

„E un spectacol de tip Bildungsroman sau coming-of-age din film, în sensul în care pornim din copilărie și ajungem în prezent. Sunt patru acte: copilăria, adolescența, tinerețea și maturitatea. Toate sunt legate prin această plimbare pe faleză și amintirea care leagă trecutul cu prezentul este amintirea acestor sculpturi din metal, care pentru un copil mic erau un palat. Sub palatul acesta îmi permiteam eu să visez bogățiile lumii. Spectacolul lucrează cu două puncte contrare: vulnerabilitatea și forța și de aici se naște o atmosferă care poate să doară sau poate să bucure", declară regizoarea Leta Popescu.

Un spectacol despre copilărie inspirat de orașul Galați, VRABIA este și un tribut adus acestor locuri. Acțiunea este plasată în cartierul Țiglina IV. Acolo locuiesc membrii familiei Popovici, eroii spectacolului VRABIA. Cartierul există cu adevărat și se află în apropierea Combinatului Siderurgic Galați, la care se fac dese referiri în spectacol: „Afară mirosea a cocs din combinat. Eu nu știam ce înseamnă dar așa zicea tata: „Miroase a cocs, merge treaba!”. Când pornea Dacia să plecăm la țară spunea „să mai ia și combinatul o pauză”. Și noi ne imaginam că tata conduce combinatul!”.

See Also

VRABIA este un spectacol produs de Teatrul Dramatic „Fani Tardini” în cadrul Proiect 9. Teatru Românesc Contemporan.

"Suntem la finalul unei stagiuni care marchează trecerea la normalitate prin ridicarea tuturor restricțiilor cu care ne-am confruntat cu toții în ultimii doi ani. O stagiune în care s-a muncit foarte mult , în special la implementarea Proiectului 9. Parte din Proiect 9, spectacolul VRABIA reprezintă o invitație de revizitare a copilăriei unei generații care a cunsocut chinurile, dar și bucuriile tranziției. O incursiune într-o familie obișnuită din Galați care ne aduce aminte de propria noastră familie și de multe experiențe pe care le-am trăit și resimțit ca locuitori ai unui oraș industrial. Mi se pare că, prin intermediul acestui filtru, acest demers artistic devine unul foarte specific, foarte personal, devine un spectacol despre noi toți", declară Florin Toma, directorul general al Teatrului Dramatic „Fani Tardini”.

Spectacolul VRABIA este al treilea spectacol produs în cadrul Proiect 9, după … în țara minunilor, o creație colectivă în regia lui Adi Iclenzan care a avut premiera în februarie 2022, și O REPETIȚIE MOLDOVENEASCĂ de Costache Caragiali în regia lui Cristian Ban care a avut premiera în aprilie 2022.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top