Now Reading
Talking to director Laura Moldovan: "The key words for the new show at TMF Brăila, When the child appears, are Team, Family, Empathy, Joy of a shared experience."

Talking to director Laura Moldovan: "The key words for the new show at TMF Brăila, When the child appears, are Team, Family, Empathy, Joy of a shared experience."

Suntem doar la două zile distanță de noua avanpremieră despre umanitate și povești de viață de la Maria Filotti Theatre Braila.  Spectacolul „When the baby appears„, pe lângă faptul că include o distribuție bine aleasă de actori ce fac performanță în teatrul brăilean, Valentin Terente, Ramona Gîngă, Dan Moldoveanu,Flori Popa, Emilia Mocanu, Flavia Călin, Adelin Ilie și abordează una dintre cele mai mari responsabilități dilematice din universul unei familii,  este regizat de o femeie regizor.

Laura Moldovan este originară din Tîrgu Mureș, are în palmares, încă din anul 2011, o suită de spectacole pentru care a lucrat și creat artistic și care au făcut succes la nivel național, fapt dovedit și prin premiile câștigate de-a lungul timpului (enumerăm doar „Noi Nu” de Andreea Radu – Teatrul ”Aureliu Manea“ Turda, „Autobahn” de Neil la Bute – Teatrul de Nord, Satu Mare, „Fat Pig”de Neil LaBute – Teatrul Dramatic „Fani Tardini” Galați  sau „Niște Fete” de Neil LaBute – Teatrul Național Tg-Mureș) și acum vine să facă succes la Brăila și să pună pe tapet în notă personală anumite adevăruri de care, poate, uneori ne ferim să le abordăm. Și apreciez și susțin sincer femeile care au curaj să își pună amprenta personală și să dovedească faptul că sunt realmente o forță motrice într-o lume, doar aparent, dominată de bărbați.

Stăm de vorbă azi, în cadrul unui nou interviu exclusiv realizat de Daily Magazine, cu regizoarea temerară, cu suflet de artist, Laura Moldovan, despre acest nou spectacol de la TMF care, cu siguranță, ne va lăsa cu multe întrebări, ne va oferi răspunsuri, dar, mai presus de toate, nu va uita de zâmbetul uman de pe buzele fiecărui spectator. 

 

Bună ziua, stimată dnă regizor Laura Moldovan! Ne bucurăm pentru acest interviu. Pe data de 1 octombrie va avea loc noua avanpremieră de la Teatrul Maria Filotti Brăila, Când vine copilul. Care au fost gândurile de început legat de prima dvs colaborare cu TMF? Ce v-a atras la Brăila, într-atât încât să vă determine să montaţi aici acest spectacol?

Primul gând, curiozitatea primei întâlniri. M-a bucurat invitația managerului Radu Nichifor de a lucra la Teatrul Maria Filotti. În al doilea rând, m-a bucurat și provocat întâlnirea cu trupa de la Brăila, care este o trupă valoroasă și asta pentru un regizor este întotdeauna o provocare. Aștepți întâlnirea. În 2016 am montat la Galați „Fat pig” de N. LaBute și atunci am avut bucuria întâlnirii cu o trupă bună și întâlnirea cu un public foarte deschis și cald. Am găsit și la Brăila un public generos, foarte deschis și sensibil, așa că atunci când știi că te întâlnești cu o trupă valoroasă, un public sensibil și teme care te provoacă, aștepți întâlnirea.

 

Ce vă atrage, în genere, când alegeţi un text pentru montare? Consideraţi că există tendinţe în mesajele, temele de discuţie pentru alegerea textelor de azi în teatrul românesc?

Mă atrag temele. Când găsesc într-un  text subiecte care rezonează cu gândurile și căutările mele,  încerc să le abordez. Și, recunosc, îmi place comedia, îmi place să mă joc cu subiecte care mă interesează.

Cred că da, există unele tendințe în alegerea textelor. Relația cu trecutul, exploatarea prezentului, relația de familie, o temă foarte des întâlnită, regăsită și în spectacolul nostru, istoriile colective. Relațiile din interiorul familiei, relațiile părinți-copii, frate-soră, relația de cuplu, sunt teme fragile, des investigate din perspectiva vremurilor pe care le trăim, poate mai fragile ca oricând.

 

Dacă aţi descrie în 3 citate acest spectacol, legat de aşteptările pe care le poate avea publicul de la această montare, care ar fi acelea?

„Nașterea unui copil este o bucurie”

„Ce rol au părinții în educația copiilor, ce rol au timpurile pe care le trăim în ecuația societate-părinți-copii.”

„O femeie are dreptul să aleagă ce face cu corpul ei, interzicerea avorturilor nu este o soluție.”

„Un ministru este o autoritate, iar autoritatea nu are nimic de a face cu competența.”

 

 

Cum aţi ales actorii din distribuţie? Ce elemente de liant aţi creat între ei, între ei şi dvs, între ei şi text?

Am văzut trupa, am urmărit activitatea lor, am văzut aproape toate spectacolele de la Maria Filotti, am făcut casting pentru rolurile feminine și m-am îndrăgostit iremediabil de trupa Brăileană. Am format o echipă ca o familie. Cuvintele cheie sunt : Echipă, familie, empatie, bucuria unei experiențe comune și atmosfera de lucru foarte caldă. Asta am simțit-o toți de la primele lecturi. Am vorbit mult, temele ne-au deschis lungi dezbateri. Am fost primită cu o căldură deosebită, așa că atmosfera de lucru a fost una deosebită.

 

Cum priviţi ipostaza femeii regizor în societatea de azi, aparent dominată de bărbaţi?

Nu am o problemă cu asta. Probabil pentru că până în prezent am fost invitată să lucrez în teatre unde manageri sunt bărbați. Deci nu pot să afirm că îmi este mai greu pentru că sunt femeie. Suntem tot mai multe femei regizor și asta este bine, semn că avem ceva de spus, că vocea noastră se aude.

 

Unde vă regăsiţi dvs în tematica acestui text, dar şi în experienţele de viaţă trăite/auzite?

Tema principală pentru mine este cea a avorturilor. Nu m-a lăsat indiferentă legea care interzice avortul în Polonia, unde atâtea femei au murit din cauza unei legi extreme.

See Also

Oportunismul, ușurința cu care în politică se trece de la un minister la altul fără să se țină cont de competențe. Sigur, totul îmbrăcat în hainele savuroase ale unei comedii, dar temele valoroase stau la baza acestui text, care a și fost interzis la vremea lui, tocmai pentru că aducea în discuție o temă incomodă, cum ar fi cea a avortului.

 

Consideraţi că teatrul, în ziua de azi, îşi păstrează rolul de a modela personalităţi prin personajele de pe scenă?

Teatrul are rolul lui aparte. Este un tip de experiență unică. Nu îl poți compara cu nimic. Experiența comună, unică, de a te conecta cu niște personaje cu care, pentru puțin timp, te identifici este unic. Asta modifică, tulbură, emoționează. Și asta fascinează. Teatrul e viu, cu lacrimă, cu zâmbet, cu emoție, cu bucuria unei întâlniri.

 

Foto din noul spectacol, Când vine copilul. Credit foto – TMF Brăila

 

Pe final, ce mesaj doriţi să adresaţi publicului brăilean, şi nu doar, care va fi martorul acestui nou spectacol de la Teatrul Maria Filotti Brăila?

„Când apare copilul” este ca o felie de viață plină de umor. Când apare un copil, apare o serie de întrebări, confruntarea cu o responsabilitate care trebuie asumată și o bucurie care vine împreună cu toate acestea. Nașterea unui copil este intotdeauna o bucurie, iar familia trebuie să fie întotdeauna punctul de echilibru al fiecărui individ.

 

Bilete pentru avanpremiera din data de 1 octombrie, ora 18, Sala Mare a TMF Brăila se pot achiziționa de here , iar pentru premiera din 8 octombrie, de here. Ne vedem la Teatru cu mințile deschise!

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top