Now Reading
VLAD CRISTACHE & SZASZ REKA | TOMA CARAGIU INTERNATIONAL THEATRE FESTIVAL: "The Man Who Brings the Rain is a show about simple people who need hope."

VLAD CRISTACHE & SZASZ REKA | TOMA CARAGIU INTERNATIONAL THEATRE FESTIVAL: "The Man Who Brings the Rain is a show about simple people who need hope."

Festivalul Internațional de Teatru Toma Caragiu, de la Ploiești, este o reuniune a artei, dragostei, umorului, speranței, dialogurilor interioare și exterioare, o adevărată celebrare a vieții sub toate aspectele ei.

Prezentat de Teatrul Anton Pann din Râmnicu Vâlcea, spectacolul Omul care aduce ploaiadirected by Vlad Cristache, vorbește tocmai despre întâlnirea cu aceste elemente.  Într-o zi, liniștea unui orășel este tulburată de apariția lui Bill Starbuck, un individ fermecător care pretinde, pentru 100 de dolari, că poate aduce ploaia. Seceta pusese stăpânire pe întreg ținutul. Pentru Lizzie Curry, cea care are grijă de ferma familiei, de frații Noah și Jim, și de tatăl ei, întâlnirea cu Starbuck poate fi mai mult decât omul care aduce ploaia, este o întâlnire dădătoare de dragoste și de speranță. Deși nu vor rămâne împreună, Lizzie își va însuși de la Bill încrederea în viață. Plină de semnificații, piesa lui Richard Nash a fost transpusă scenic și cinematografic în repetate rânduri.

Iar în noiembrie, se va juca joi, 17 noiembrie, în Sala Mare a Teatrului Toma Caragiu, cu începere de la ora 19.00. Bilete here . Daily Magazine, media partner al Festivalului dedică azi un interviu la dublu, cu regizorul – Vlad Cristache and protagonista – Szasz Reka – unui spectacol de văzut cu sufletul deschis, Omul care aduce ploaia.

 

Salutare şi bun găsit în cadrul Daily Magazine! În luna noiembrie ne vom bucura de prezenţa voastră artistică, în cadrul Festivalului Internaţional de Teatru de la Ploieşti, cu spectacolul Omul care aduce ploaia, de la Anton Pann – Râmnicu Vâlcea. Ce înseamnă pentru voi ca artiști, şi ca oameni, acest spectacol şi cât de actual este mesajul său în spaţiul contemporan de azi?

Vlad Cristache Omul care aduce ploaia este un spectacol despre speranță. Într-o comunitate mică, umbrită de secetă, în care oamenii se gândesc că în viitor nu vor avea ce mânca, apare, la un moment dat, un șarlatan care le promite că le aduce ploaia. Însă acest șarlatan este un om care le aduce speranță, atât că va aduce ploaia și că va reuși să salveze această mică comunitate, dar vindecă și seceta din sufletul lor, pentru că ei descoperă iubirea prin întâlnirea cu acest tip, jucat de Octavian Costin, mai ales personajul principal feminin jucat de Szasz Reka. Eu cred foarte mult în spectacole de teatru care au o poveste, în spectacole de teatru ce au la bază texte scrise foarte bine, pe texte care pun actorii în valoare și crează niște roluri importante pentru ei. Și cred că acest spectacol este o poveste simplă, sinceră și cu roluri ofertante pentru actori. Este un spectacol despre oameni simpli care au nevoie de speranță și cred că publicul, prin spectacolul ăsta, își va (re)găsi propria speranță. 

Szasz RekaCred că mesajul unui spectacol este în individ, mesajul e tot timpul diferit, e cu ce pleacă fiecare spectator. Dar da, tema o consider foarte actuală: întâlnirea a două lumi diferite care se pot influența reciproc. În cazul spectacolului nostru, o lume extrem de pragmatică, reală și fără speranță se întâlnește cu ceva ce tulbură această liniște resemnată: se întâlnește cu credință, cu o altfel de perspectivă asupra vieții, asupra valorilor interioare.  Poate sună complicat ce zic, dar e foarte simplu de fapt: e despre oameni, despre vise și realitate, despre iubire. M-am bucurat foarte tare când am primit rolul ăsta. În primul rând acest spectacol mi-e foarte important, ca actor, pentru că oferă un foarte generos rol feminin. Sunt rare rolurile de această complexitate.  Cândva în timpul facultății văzusem filmul The Rainmaker din 1956 și mi-a rămas întipărit în minte adevărul cu care juca Katharine Hepburn. Uman? Inițial mi s-a făcut frică. M-am tot întrebat dacă pot ajunge la adâncimile propuse de text. Da, așa am plecat la drum, cu multe nesiguranțe. La un moment dat am realizat că tocmai aceste nesiguranțe ar trebui folosite în dezvoltarea personajului Lizzie Curry.  A fost o provocare să mă pot lăsa atât de vulnerabilă și, de fapt, fiecare reprezentație e o nouă întâlnire cu mine însămi. Cu lucruri pe care nu le admit, cu lucruri de care mi-e profund frică, cu credințele mele. Însă în spectacol, cu Lizzie, mă simt în siguranță.

 

Cum percepeţi fenomenul festivalurilor de teatru în România, ce beneficii reale aduc în industrie?

Vlad CristacheMi se par foarte importante festivalurile de teatru pentru că reușesc să adune spectacole din toată țara într-un singur oraș și sunt un real beneficiu adus comunității respective.  Spectatorii din orașul respectiv intră în contact cu artiști din toată țara și sunt la curent cu tot ce se întâmplă efervescent artistic în toată țara.

Szasz RekaFestivalurile sunt un schimb de experiență, schimb care este atât de necesar pentru a vedea dincolo de obișnuințe, de a ieși din rutina zilnică. Plus că meseria noastră în sine cere o deschidere către lume, o cunoaștere cât mai amplă. Îmi place foarte mult să văd spectacole, să cunosc trupe, actori. E o sursă de inspirație. Un impuls care mă poate ajuta să cresc, să mă dezvolt în meseria mea. Probabil, ca în orice alt domeniu de pe lumea asta. E teribil de frumos să poți vedea ce au creat și alții.

 

Ce aţi auzit frumos despre Ploieşti şi teatrul său şi v-ar plăcea să (re) descoperiţi o dată cu acest festival?

Vlad Cristache – Eu la Festivalul de Teatru de la Ploiești am fost cu multe spectacole pe care le-am montat în țară. Am participat și cu spectacole realizate la Teatrul din Ploiești, cum ar fi Vrăjitoarele din Salem sau Chip de foc și întotdeauna am descoperit un public fin cunoscător al teatrului și care este foarte aproape de teatrul de calitate. Asta și pentru că Teatrul din Ploiești are o trupă foarte bună de actori ce construiesc lucruri artistice importante. Mi-ar plăcea ca sala să fie plină de oameni care să râdă și să se emoționeze alături de actorii din spectacolul Omul care aduce ploaia. 

Szasz RekaApropo de deschidere… Trebuie să recunosc că nu știu mare lucru despre Ploiești, nu am fost niciodată. Știu că Teatrul Toma Caragiu are o foarte bună trupă de actori, îi și cunosc pe câțiva și îi apreciez și mai știu că e un oraș cu o bogată activitate teatrală. Poate descopăr mai multe pe 17 noiembrie, datorită festivalului. 🙂 

 

Care sunt elementele despre care consideraţi că asigură trăinicia spectacolului Omul care aduce ploaia, dincolo de vremuri?

Vlad CristacheEste un spectacol bine jucat, de o trupă foarte bună, cu actori foarte buni și are la bază un text american scris foarte bine. Eu cred că nu trebuie ca un spectacol să întoarcă lumea pe dos, neapărat, să revoluționeze convențiile teatrale, ci poate fi durabil prin sensul profund, prin mesajul său și prin simplitatea jocului actoricesc pe care le conține, nu prin forme exterioare spectaculare.

Szasz RekaAici aș da un răspuns simplu. Spectacolul vorbește despre lucruri profund umane. Lumea noastră interioară e o temă de nesecat dincolo de vremurile în care trăim.

 

 

Ce aţi învăţat din întâlnirea artistică pentru acest spectacol? 

Vlad CristacheAm repetat două luni de zile în Vâlcea și a fost foarte frumos pentru că toți am locuit în teatru, la propriu, am făcut mâncare împreună, ne-am petrecut serile împreună și am reînvățat de la ei ce frumos e teatrul făcut în familie, nu ca un job.

See Also

Szasz RekaÎntâlnirea cu Vlad o consider una rară și frumoasă. De la prima citire m-a surprins cu maturitatea lui emoțională, cu simplitatea și onestitatea lui. Mi-a plăcut mult ce-și propunea cu acest spectacol. Și toată echipa s-a mulat pe propunerile lui. Am devenit o mică familie timp de o lună jumate, cu un drum comun către Omul care aduce ploaia. Mai concret, mi-a plăcut că Vlad lucrează atent fiecare milimetru. Fiecare licărire emoțională a personajelor. Fiecare cuvințel era important, fiecare detaliu zicea ceva, nu la aceeași intensitate, evident, dar am învățat de la el că nici un cuvânt rostit nu este întâmplător, el trebuie să fie necesar. Vlad ține foarte mult să se rostească textul așa cum e scris. 🙂 Și cu toată această rigoare ne conducea constant către o naturalețe, către un fel de a fi, către a crea viață pe scenă și nu către “a juca” ceva.

 

  1. Ce aţi împrumutat/ ce aţi dăruit personajului dvs din spectacol?

 Szasz RekaCred că sunt o fată veselă, măcar optimistă, cel puțin așa mă consideră lumea din jur. Partea bizară a fost că, de la prima lectură, am alunecat în felul ăsta fad de a fi, în lipsa de speranță, în acest “gri interior” al personajului Lizzie Curry. Ceea ce m-a făcut să-mi pun unele întrebări. Și după un “rollercoaster” emoțional care a durat vreo lună și jumătate am înțeles că s-ar putea să nu fie chiar așa. S-ar putea să nu fiu fata veselă și optimistă pe care o intuiam eu. Cu acest rol am (re)descoperit cum e să vezi frumusețea lucrurilor reale, palpabile. M-a (re)adus la o variantă mai onestă și simplă de a mea. Știi ce m-a învățat Lizzie Curry? Să o iau de la zero eu cu mine, să mă recalibrez.

 

Principalul motiv pentru care aţi cumpăra bilet la acest spectacol şi cu ce v-ar plăcea să rămână spectatorul după vizionare?

Vlad CristachePrincipalul motiv este că este o poveste foarte amuzantă și, în același timp, extrem de emoționantă. Și într-o lume cinică este un spectacol candid și plin de speranță și iubire, care te poate scoate din cotidianul lipsit de visare. 

Szasz RekaTextul ăsta vorbește despre a te simți urâtă. Inutilă. Deznădăjduită. Singură. Ai idee câți oameni trec prin asta? Mi-e și frică de răspuns. Probabil toți. Ori tocmai asta aduce în discuție spectacolul nostru. Nu ești inutilă, nu ești urâtă, nu ești nimic din ceea ce te îndeamnă alții să crezi că ești. Cu toate fricile, deziluziile și defectele tale ești absolut superbă. Să nu uiți niciodată! De aia ar trebui să vezi “Omul care aduce ploaia”. Ca să nu mai plouă fără rost în tine!

 

 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
2
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top