Talking to...Mike Săvuică : "In this new year I hope the new wave of artists will take off even more."

The intergalactic-online "boss" of all things beautiful brought to you by Daily Magazine.
Se spune că e bine să începi Noul An cu oameni buni. Noi am decis să începem 2023 with Mike Săvuică, un prieten descoperit de ceva vreme, om cu care am colaborat pentru multe proiecte frumoase și artist în plină evoluție ce are printre crezuri reîmprospătarea și aducerea de lucruri noi și benefice industriei artistice din România.
On 10 ianuariethe Teatrul Evreiesc din București, Mike Săvuică pregătește, în cadrul unui eveniment privat, primul showcase al unei facultăți de teatru din România. Evenimentul este organizat de Unfortunate Thespians alături de Universitatea Hyperion – Facultatea de Arte Master Anul II Arta Actorului și va da șansa tinerilor absolvenți de a prezenta multiple scene din texte de teatru în prezența unor importanți și variați oameni din industrie, cu scopul de a fi cooptați ulterior în viitoarele producții de teatru sau de film din România.
Stăm de vorbă azi, la început de an, cu Mike Săvuică despre acest eveniment inedit în România, dar și despre ce-și propune el în acest nou an. Enjoy!
Bună, Mike! Ne bucurăm să începem cu tine noul an 🙂 Vei avea parte de un eveniment inedit, o premieră în spaţiul teatral românesc, în ianuarie. Cum a luat naştere ideea acestui eveniment şi care este scopul său?
Hello și la mulți ani! Când eram eu în ultimul an de facultate am avut un showcase. Am fost pe o scenă din West-End și au venit foarte mulți agenți, o bună parte din colegii mei au obținut agent. Am avut și eu oportunitatea de a semna, dar am refuzat pentru că știam că vreau să mă întorc în țară. Este o idee care a stat la copt în mine câțiva ani buni până am avut oportunitatea de a o implementa la Hyperion. Scopul său este de a arăta oamenilor din breaslă și din industrie viitoarea promoție de actori masteranzi de la Hyperion. Cu cât îi văd mai mulți oameni (din industrie) cu atât pot apărea mai multe oportunități/ colaborări pentru ei.
Care este nivelul la care consideri că a ajuns nivelul industriei teatrale din România în prezent şi ce ţi-ai dori să se întâmple în acest nou an?
Personal cred că suntem foarte departe de a ne numi industrie. Mai avem ani buni până acolo. Ceea ce am observat, în schimb, este că vine un nou val și vin multe idei noi și fresh și asta mă bucură. În acest nou an sper ca noul val să ia o amploare și mai mare.
Ce ai descoperit nou în lucrul cu noii masteranzi ai Facultăţii Hyperion? Ce suflu nou şi cât de pregătiţi sunt, în opinia ta, pentru challenge-urile junglei în care se avântă?
Am descoperit că e foarte foarte, foarte greu să predai și că e nevoie de multă răbdare. Mă gândeam să continui cu predatul la licență de la anul dar nu cred că am să fac asta. Unii dintre ei sunt pregătiți, alțîi mai au de tras (dar mai au câteva luni de școală). Statistic vorbind, nu toți o să facă meseria asta. Eu m-am asigurat că le-am dat uneltele și șansa de a se afirma, cum ii duce drumul pe fiecare mai departe este doar la ei.
Cum au fost aleşi oamenii din industrie, participanţi la showcase-ul din ianuarie? Şi cât de receptivi au fost faţă de acest eveniment?
Ne-am gândit să aducem oameni care le pot oferi oportunități, dar și oameni influenți din industrie: directori de casting, regizori, manageri de teatru, etc. Majoritatea au fost foarte receptivi, sunt și oameni care nu pot ajunge pentru că nu sunt în țară sau au alte evenimente. Știam că nu o să poată ajunge toată lumea pentru că e imposibil să găsești o dată când ar putea toți. Până acum avem 60+ confirmări și mai este suficient timp până la Showcase.
Lucrând personal pentru showcase-uri din străinătate, ce elemente lipsesc în prezent, în teatrul din România şi cum ţi-ai dori să contribui tu în a le implementa/ dezvolta la noi? Cum sunt priviţi debutanţii acolo vs cum sunt priviţi la noi?
Lipsesc oportunitățile. Termină foarte mulți studenți pe an (în România) și nu sunt suficiente oportunități, proiecte, metode de afirmare. Lipsește organizrea și structura, lucruri pe care le implementez în orice proiect pe care îl abordez eu. Aș vrea să dezvolt un teatru independent unde să las loc pentru cât mai mulți debutanți de a se afirma fie că sunt actori, regizori, scenografi, etc. În afară oamenii nu se uită dacă ești debutant, ci se uită dacă te potrivești sau nu pentru proiectul respectiv. În afară este un sistem de meritocrație și este o industrie, aici încă avem probleme cu corupția, pilele și nepotismele 😊
Care ar fi cele 3 lucruri ce te motivează în a continua în lumea asta atât de sinuoasă? Te-ai gândit vreodată cum ar fi, dacă nu ar fi teatrul ca main job?
Mă bate gândul să îmi iau un an sabatic în iulie sau să mă retrag permanent. O să revin la întrebarea asta în iulie în funcție de ce decizie iau.
Ce poţi spune că îţi doreşti de la tine şi de la public în acest nou an?
De la mine îmi doresc să fiu mai calm și poate mai înțelegător. De la public îmi doresc să fie mai deschis și să își deschidă brațele și mintea către noul val creativ. Eu am văzut spectacole bune care nu erau pe gustul meu, asta nu înseamnă că nu erau bune.
Ce mesaj doreşti să ne adresezi nouă, tuturor, la început de acest nou an?
Să fim mai umani. Să iubim mai mult, să zâmbim mai mult și să ne ajutăm mai mult.
What's Your Reaction?
The intergalactic-online "boss" of all things beautiful brought to you by Daily Magazine.