Fenomenul cultural Barbie – Istoria celei mai celebre păpuși din lume

The intergalactic-online "boss" of all things beautiful brought to you by Daily Magazine.
„Doar oamenii au un singur sfârșit”, spune Rhea Perlman în rolul lui Ruth Handler – creatorul vizionar din spatele concepției păpușii Barbie în 1959 – în timp ce stă lângă actrița Margot Robbie pe Venice Beach din Los Angeles în noul trailer al filmului Barbie. „Ideile trăiesc pentru totdeauna.”
Ceea ce a început ca o simplă jucărie pentru copii s-a transformat într-o icoană culturală incontestabilă. Fie că o iubești sau o detești, Barbie este recunoscută instantaneu, cu părul ei blond, hainele roz aprins și pielea netedă din plastic. Păpușa creată de Mattel a petrecut ultimele șase decenii nu numai în fruntea listei de dorințe a fiecărei fetițe (până în prezent, au fost vândute mai mult de un miliard de păpuși), ci intră și în fiecare colț al culturii occidentale.
Și, la 64 de ani, Barbie se bucură de genul de viață pe care o sexagenară obișnuită și-l poate dori doar într-un blockbuster de 114 minute regizat de Greta Gerwig, care va apărea pe ecran în doar nouă zile (21 iulie 2023). Handler, se pare, a avut dreptate: ideile trăiesc pentru totdeauna și în mod clar și Barbie. Viața în plastic trebuie să fie fantastică.
Deci, ce are Barbie de ne-a ținut pe toți atât de captivați? Succesul ei este simplul rezultat al unui marketing ultra-lucrativ din anii 1960 sau există ceva mai esențial în capacitatea ei de a inspira milioane de fete tinere? De ce, la zeci de ani de la debut și în ciuda mai multor controverse, este încă atât de iubită?
"Barbie a fost prima păpușă fashion de acest fel din Occident”, explică Simon Farnworth, expert în păpuși și proprietarul magazinului de colecții de jucării, Simon’s Collectibles. „Înainte de asta, existau doar păpuși pentru copii, în timp ce Barbie s-a bazat pe un model pentru adolescente. Era o fată tânără, la modă la acea vreme și nu semăna cu nimic din ce se făcuse înainte.”
Se menționează că Handler a dorit să creeze păpușa pentru a le arăta fetelor tinere că întotdeauna există opțiuni și că că pot face propriile alegeri și a numit-o Barbie după propria ei fiică Barbara. Ca femeie, mamă și co-fondatoare a Mattel, alături de soțul ei Elliott, Handler cunoștea direct limitele femeilor din anii 1960, motiv pentru care s-a asigurat că Barbie le dărâmă pe fiecare dintre ele.
"De asemenea, a fost concepută pentru a trăi un anumit stil de viață; să aibă propria ei carieră și propria ei casă în 1962, când majoritatea femeilor nu puteau nici măcar să deschidă un cont. Barbie avea aspirații”, spune Farnworth. De la prințesă la președinte, de la astronaut la zoolog, nu există o graniță de plastic pe care Barbie nu a depășit-o și astăzi, cu peste 250 de cariere, ea continuă să inspire fete din toată lumea.
După cum sugerează Farnworth, „alegerile” în materie de modă și stil de viață ale lui Barbie au fost cheia succesului ei. Au dispărut ținutele cu guler înalt, până la genunchi, ale păpușilor de odinioară. Barbie a deschis calea pentru un nou tip de jucărie cu ochelarii ei de soare strălucitori, cozile jucăușe și rochiile cu talie strânsă concepute pentru a-și arăta silueta controversată de clepsidră. Prima Barbie a debutat la Târgul de Jucării de la New York în martie 1959 îmbrăcată într-un costum de baie cu imprimeu alb-negru și ochelari de soare, șocând mulți colecționari la acea vreme. Mattel a continuat să vândă peste 300.000 de păpuși în primul an.
În 1962, Barbie a devenit mândra proprietară a emblematicei Dreamhouse, dotată cu decor de la mijlocul secolului, echipamente stereo hi-fi și mobilier. Trei ani mai târziu, fete tinere din SUA și-au putut achiziționa Miss Astronaut Barbie, sărbătorind nu doar schimbarea de direcție. Fetele tinere au putut schimba ținutele lui Barbie în câteva minute, cu o gamă infinită de opțiuni la îndemână, așa că de ce nu și-ar fi dorit și ele să poarte rochii în nuanțe fucsia, fuste strălucitoare și costume de baie cu model îndrăzneț? „Lui Barbie nu i-a fost frică să se joace cu culori îndrăznețe; rozul fiind preferat, evident, dar a purtat și multe alte nuanțe", explică stilistul celebru și lector de modă Miranda Holder. "Îi place să fie regina reinventării, demonstrând că poți avea orice viață îți dorești – pur și simplu trebuie să te îmbraci corespunzător pentru asta."
Nu a trecut mult timp până când designerii au abordat viziunea Barbie, mai ales în 2009, când Consiliul Creatorilor de Modă din America a găzduit Barbie Runway Show la New York pentru a sărbători cea de-a 50-a aniversare a păpușii. Michael Kors, Vera Wang și Calvin Klein s-au numărat printre cei 50 de designeri care au realizat colecții personalizate pentru spectacol, cu articole care prezintă rozul semnăturii Barbie, strălucirile și silueta feminină.
Chiar și celebrul creator de modă german și director de creație de lungă durată al Chanel, Karl Lagerfeld, nu a rămas imun la alura lui Barbie. „Când Karl Lagerfeld și-a creat propria Barbie, a avut loc o schimbare semnificativă de ton”, spune Holder. „Păpușa a îmbrăcat monocromul – marca înregistrată a designerului și chiar a avut o nouă sculptură a feței în onoarea ocaziei. Păpușa în ediție limitată s-a vândut în mai puțin de o oră; a fost o dovadă a atracției universale a lui Barbie, amintindu-ne că adulții o iubesc la fel de mult precum copiii."
Moda inspirată de păpuși a cunoscut o renaștere recentă, cunoscută sub numele de Barbiecore, datorită noului film și a costumelor incredibile implicate. Mergeți de-a lungul Oxford Street în iulie 2023 și veți vedea nu doar afișele filmului Barbie care împodobesc fiecare autobuz, ci și colecții de îmbrăcăminte roz aprins în majoritatea vitrinelor magazinelor. Primark, Gap și Forever 21 sunt doar câteva dintre mărcile de top care au preluat tendința, în timp ce designeri precum Boss și Michael Kors au preluat subtil brandul prin colecții de ceasuri și bijuterii roz.
Prin urmare, nu este surprinzător că Barbie s-a infiltrat și în lumea artei. În 1986, Andy Warhol a realizat un tablou cu Barbie care a fost vândut la Christie’s pentru 1,1 milioane de dolari. Barbie Andy Warhol a ajuns pe rafturi în 2015. Păpușa a ocupat centrul atenției și la instituții culturale prestigioase, cum ar fi ca Musée des Arts Décoratifs din Paris, unde Luvru a expus peste 700 de păpuși în 2016.
În Londra, cea mai recentă expoziție despre păpușa preferată din lume vine de la artista pop Emma Gibbons. Expoziția examinează relația consumatorului cu Barbie, abordând în același timp nuanțe de consumerism, exces și dependență.
"Arta Barbie este despre diversitate și acceptare și despre a le permite oamenilor să strălucească. Munca mea în ansamblu este plină de farmec, dar se ocupă și de dependență, sănătate mintală, wellness și capitalism. Se spune că viața poate consta din aceste plimbări sălbatice și extreme. Cu toții avem elemente care sunt Barbie, cum ar fi distracție și glamour, dar avem și elemente care nu sunt; este vorba despre a sărbători tot ceea ce suntem, mai degrabă decât doar cele mai bune părți.
"Doar concentrarea pe Barbie creează un spațiu de lucru incredibil – este ceva foarte puternic aici. Este prea mult roz? Nu. Este prea mult sclipici? Absolut nu. Este cu adevărat hrănitor spiritual. A fost absolut fenomenal să văd cum reacţionează oamenii la Barbie. Ea le-a dat oamenilor permisiunea de a fi cel mai sălbatic sine al lor."
Așa cum va atesta orice Millennial care a fost la o discotecă școlară în perioada în care hitul Aqua, Barbie Girl, din 1997, era în fruntea topurilor, există într-adevăr ceva primordial la Barbie. Creșterea popularității din jurul noului film este diferită de orice s-a văzut de ani de zile. Fie că acesta este rezultatul faptului că filmul este destinat nu copiilor, ci și fanilor nostalgici Millennial și Generației Z Barbie; o distribuție stelară care îi include pe Margot Robbie, Ryan Gosling în rolul Ken, Will Ferrell, Emma Mackey din Sex Education, Anna Hathway și cântăreața pop Dua Lipa; sau faptul că regizoarea nominalizată la Oscar Greta Gerwig – care a fost invitată să regizeze filmul de către Robbie – este la cârmă, o asemenea anticipare pentru un film original este un adevărat fenomen.
"Are potențialul de a aduce o nouă perspectivă personajului”, explică Adam Brannon, fondator și editor al blogului de film premiat, Movie Metropolis. „Barbie a evoluat pentru a deveni mai incluzivă și mai diversă, reflectând valorile societale în schimbare. Acest film oferă o oportunitate de a explora lumea lui Barbie într-un mod contemporan și semnificativ, cu teme de împuternicire și acceptare de sine.
"Implicarea unor indivizi talentați în producție a contribuit la hype. De la regizoarea Greta Gerwig și actorii Ryan Gosling și Margot Robbie, echipa de creație din spatele filmului aduce o viziune unică poveștii și personajelor. De la pandemie, a fost mai greu de prezis rezultatele de box office ale filmelor, dar răspunsul timpuriu la trailere pare a fi în mare parte pozitiv și cred că va exista un interes real pentru a vedea cum poate un film live-action al unei jucării să funcționeze în era modernă."
După șase decenii, este clar că Barbie este la fel de relevantă ca întotdeauna, impulsionată de o moștenire care a modelat nu doar industria jucăriilor, ci și cultura occidentală, care pur și simplu nu a putut fi egalată de concurenți, cum ar fi Bratz, și una pe care probabil nu o vom mai vedea niciodată.
Este într-adevăr lumea lui Barbie – doar trăim în ea.
Barbie are premiera în cinematografele din toată țara pe 21 iulie 2023.
What's Your Reaction?
The intergalactic-online "boss" of all things beautiful brought to you by Daily Magazine.