Now Reading
De vorbă cu…Edda Coza – directorul de comunicare al Festivalului Șerban Ionescu : „Ne dorim ca publicul festivalului nostru să reflecte diversitatea artiștilor pe care îi promovăm.”

De vorbă cu…Edda Coza – directorul de comunicare al Festivalului Șerban Ionescu : „Ne dorim ca publicul festivalului nostru să reflecte diversitatea artiștilor pe care îi promovăm.”

În perioada 22 – 29 iulie, la 2 Mai se desfășoară a treia ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu”. De la concerte și proiecții de film în aer liber și până la spectacole de teatru, expoziții, dialoguri cu artiști și show-uri de stand-up și improvizație, programul din 2023 cuprinde peste 50 de evenimente culturale cu intrare gratuită.
Organizatorii anunță o ediție la fel. aproape la fel. altfel.

Pentru că susținem direct acest eveniment și vom fi și prezenți câteva zile la mare, la 2 Mai, în perioada derulării evenimentului, stăm azi de vorbă cu Edda Cozadirector de viziune și comunicare și promotor al Festivalului Șerban Ionescu despre tot ceea ce ne așteaptă, cu brațele artistice deschise, în perioada imediat următoare.

 

 

Bună, Edda! O bucurie acest interviu. Pentru început, dezvăluie-ne care sunt primele gânduri personale la această nouă ediție a Festivalului de Teatru și Film „Șerban Ionescu” și ce ne așteaptă nou de la acest important eveniment în acest an?

Întâi și-ntâi, gândul că am reușit să facem ca ediția a treia să aibă loc, în ciuda tuturor impedimentelor – în special a celor de ordin financiar! – mă bucură nespus. Mai apoi, mă simt copleșită de generozitatea membrilor echipei noastre, care muncesc trup și suflet pentru ca viitorii noștri spectatori și participanți să aibă parte de o experiență culturală atât de bogată și diversă pentru dimensiunea și istoricul acestui festival. Sunt încântată și recunoscătoare că autoritățile locale din 2 Mai ne-au primit cu aceeași căldură ca anul trecut și că programul Cultura la Liman își găsește resursele de a continua și de a crește. Aceeași prețuire o am și pentru toți partenerii și sponsorii care ne sunt alături, iar cu această ocazie trebuie să mulțumesc și Teatrului de Stat Constanța, prima instituție publică de cultură – vecină de șezlong 🙂 – care ne sprijină în calitate de co-producător. În altă ordine de idei, pe măsură ce ne apropiem de prima zi a festivalului, sunt din ce în ce mai emoționată și îmi dau seama că trebuie să muncim fără întrerupere ca să ducem la bun sfârșit toate cele peste 50 de evenimente pe care le-am propus publicului. Noutățile din acest an nu sunt deloc de neglijat: avem o zi în plus de festival față de 2022, o a cincea secțiune – FORUM -, mai multe spectacole, filme și expoziții, peste 100 de artiști invitați și, desigur, promisiunea că va fi o ediție la fel. aproape la fel. altfel.

 

 

În lumea artistică de azi, care este scopul acestui festival și cărui tip de public se adresează?

Carol are o formulare foarte frumoasă pentru a explica felul în care a luat naștere festivalul, așa că am să i-o împrumut. Festivalul de Teatru și Film „Șerban Ionescu” a început ca o manifestare a dorului Magdei Catone pentru Șerban Ionescu. Cu alte cuvinte, la origini a fost nevoia de a păstra vie, în amintirea celor care l-au cunoscut sau l-au admirat, imaginea actorului și a prietenului Șerban Ionescu. Odată ce eu, soțul meu – Dan Coza – și mulți alți prieteni și artiști din aceeași generație efervescentă ne-am alăturat echipei festivalului, familia s-a mărit, iar misiunea festivalului s-a îmbogățit. În prezent, după mine, este un festival unic în spațiul cultural românesc care îndrăznește să aducă împreună nu doar teatrul și filmul, ci – pe cât posibil – toate artele, dar mai ales, toate generațiile de artiști, de la cei care au plecat și pe care merită să nu-i uităm pentru moștenirea pe care ne-au oferit-o și până la cei care acum își croiesc propriul drum, iar nouă ne revine responsabilitatea de a le sprijini devenirea și căutările incipiente. Ne dorim ca publicul festivalului nostru să reflecte diversitatea artiștilor pe care îi promovăm. Prin urmare, nu ne interesează grupurile țintă, ci amestecul de vârste, ocupații și medii sociale. Este extraordinar să întâlnești în același loc, pentru mai bine de o săptămână, artiști, turiști și membri ai comunităților locale care trăiesc într-o oază de bucurie și frumos și se hrănesc din această întâlnire magică la malul mării. Am încredere că, în timp, vom reuși să creăm la 2 Mai una dintre cele mai speciale comunități din România și prin asta să arătăm cât de importantă este cultura în viața societății.

 

Câtă muncă se ascunde în spatele acestui eveniment și în ce constă, în opinia ta, secretul unei echipe de succes?

Aș vrea să cred că munca noastră nu se ascunde, ci este vizibilă în fiecare detaliu al festivalului. În ce privește partea a doua a întrebării, mi-e greu să ofer un răspuns valabil, fiindcă succesul este, în cele din urmă, o etichetă dependentă de contexte specifice. În anumite medii, succesul este sinonim cu câștigurile financiare, în altele se referă mai mult la un grad ridicat de popularitate și, de multe ori, e o împletire a celor două definții. Pentru mine, mai importantă decât succesul este maniera în care echipa noastră s-a consolidat cu fiecare ediție. Nu o să încetez niciodată să-mi exprim recunoștința față de Magda Catone, care a avut deschiderea și încrederea nemărginită de a lăsa un festival de o asemenea anvergură pe mâna unei echipe extrem de tinere. Suntem peste 20 de oameni sub 30-35 de ani care am crescut împreună în facultate sau în proiecte culturale anterioare, avem valori comune și ținem foarte mult să arătăm că se pot realiza lucruri mărețe din primii ani dacă există profesionalism, pasiune și o conexiune autentică la mijloc. În timp ce răspund întrebării, mă aflu înconjurată de o parte din acești oameni fantastici pe care îi consider ca pe o mare familie care împărtășește atât momentele de grație, cât și situațiile dificile, fiind unită și concentrată asupra scopului central – succesul festivalului mai presus de succesul personal. Tot ce-mi doresc este să mă găsesc în această comuniune și comunitate mulți ani de aici înainte. Pe această cale, îi asigur din nou de faptul că îi admir enorm pentru tot ce fac zilnic pentru festival și n-am nicio îndoială că vom avea o ediție extraordinară la finalul căreia abia vom aștepta să o pregătim pe următoarea.

 

PROGRAMUL COMPLET HERE 

 

Care au fost criteriile după care ați ales spectacolele și filmele din competiția din acest an?

Am avut un open call întins pe o durată de trei luni și dedicat tinerilor creatori de teatru și film din România, absolvenți din ultimii ani ai facultăților cu profil artistic. Ne-am dorit să descoperim creații cu mesaje coerente și puternice, realizate de oameni care-și respectă munca fără să-și piardă apetitul pentru ludic. În același timp, aceste creații au trebuit să fie subordonate sloganului ediției – la fel. aproape la fel. altfel. Cu alte cuvinte, am căutat estetici, teme și genuri cât mai diverse, precum și perspective inedite de a spune o poveste. A fost greu să alegem doar câteva producții, dar ne bucurăm de fiecare în parte și abia așteptăm să le descopere și publicul festivalului nostru. În 2023, avem 5 spectacole și 10 scurtmetraje în competiție, iar la 2 Mai vor veni, între 22 și 29 iulie, peste 80 de tineri artiști pe care vă invit să-i cunoașteți îndeaproape în cadrul întâlnirilor și dialogurilor din secțiunea FORUM.

 

 

Cum ați gândit producțiile și invitații din afara competiției?

Toate evenimentele acestei ediții s-au organizat armonios în jurul unei viziuni pe care am esențializat-o în sloganul la fel. aproape la fel. altfel. Mottoul din acest an are multiple semnificații, dar poate cea mai percutantă dintre ele este invitiația adresată oamenilor de a privi arta și mesajul ei dincolo de prejudecăți. Ne-am dat seama că lumea prezentului se confruntă cu o dezbinare socială profundă și că rolul nostru este să-i aducem pe oameni împreună și să-i provocăm să vadă dincolo de propria perspectivă, să se abadoneze, preț de o clipă, în viziunea celuilalt, fiindcă avem nevoie, mai mult ca niciodată, de apropiere și reconciliere. Ca să ofer doar un exemplu, mă voi referi la secțiunea concert, care include un repertoriu divers, de la  taraful Șaraimanii din Clejani și până la Ada Milea & Bobo Burlăcianu și trupa rock alternativ Omul cu Șobolani. Prin aceste trei evenimente speciale, invităm publicul să participe la trei concerte pe cât de diferite, pe atât de similare prin emoția pe care doar muzica o poate transmite.

 

 

See Also

Privind secțiunea Forum, vorbește-ne puțin despre întâlnirile din acest an, vor fi discuții deschise, vor fi dialoguri țintite? Ce așteptări aveţi voi și ar trebui să avem noi de la aceste tipuri de întâlniri?

Există două tipuri de evenimente în cadrul secțiuniii FORUM. Seria Q&A la malul mării, dedicată întâlnilor cu echipele spectacolelor și filmelor din competiție și seria Arta în dialog la malul mării prin care vom putea să dezbatem diverse teme cu membrii juriului din acest an: Mimi Brănescu, Maria Popistașu, Velica Panduru și Vlad Cristache. Comun acestor întâlniri este cadrul în care se desfășoară, iar aici nu mă refer doar la cel fizic – un spațiu amenajat special în curtea festivalului, ci la relaxarea și lipsa de formalism care vor ghida aceste întâlniri. Cum eu voi avea privilegiul de a modera dialogurile, îmi propun să stau departe de formatul rigid al conferințelor și să invit publicul să se apropie de invitații noștri. Sper ca aceste dialoguri să potențeze comunicarea dintre artiștii tineri și artiștii consacrați, dar și dintre artiști și public și să fie un stimulent pentru dezbateri și discuții ulterioare.

 

Cu referire la locația aleasă pentru acest eveniment, cum ați gândit şi selectat 2 Mai de la început? Vă gândiţi și la o relocare în viitor?

Mă îndoiesc că festivalul și-ar găsi sensul într-un alt loc în afară de 2 Mai. Este extraordinar că am găsit această stațiune, cunoscută în trecut ca reședință de vară a artiștilor, pe care încercăm să o revitalizăm prin evenimentele culturale pe care le oferim, ceea ce este în perfect acord cu dorința autorităților locale de aici. 2 Mai este un loc liniștit, plin de căldură și ospitalitate și cu un farmec aparte, o stațiune unică pe litoralul românesc. Ne propunem să rămânem aici cât mai mult timp și să dezvoltăm festivalul până în clipa în care va acapara fiecare stradă și alee.

 

Pe scurt, top 3 motive și, totodată, mesaje adresate publicului artistic și festivalier din acest an

Vă promit că veți avea parte de experiențe la fel. aproape la fel. altfel. și că vă veți despărți cu greu de festivalul nostru în ultima zi.

 

 

 

 

 

What's Your Reaction?
Excited
1
Happy
0
In Love
1
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top