Un proiect global trimite pe Lună capsule temporale ce conțin opere de artă realizate de peste 30.000 de creatori

The intergalactic-online "boss" of all things beautiful brought to you by Daily Magazine.
Un proiect creat de fizicianul Samuel Peralta va trimite pe Lună o colecție de artă, poezie, filme și alte lucrări creative în transporturi comerciale de încărcătură utilă, în tandem cu misiunile Artemis ale NASA.
Fondată de Samuel Peralta, inițiativa numită Codexul Lunar intenționează să trimită lucrările a 30.000 de creatori din 157 de țări în patru „capsule ale timpului”, denumite în mod colectiv „Codexul Lunar”. Lucrările au fost fiecare digitizate pe carduri de memorie sau transferate pe NanoFiche, o tehnologie de film pe bază de nichel care poate păstra cantități mari de informații analogice la o dimensiune microscopică.
"Am visat să merg pe Lună și într-o zi a fost posibil. Împărtășesc acest vis cu mulți dintre artiștii, autorii, muzicienii și realizatorii de film ale căror lucrări le iubesc", a scris Peralta pe site-ul web al Lunar Codex.
Codexul Lunar este compus din patru capsule ale timpului, numite Colecția Orion, Colecția Nova, Colecția Peregrine și Colecția Polaris.
Colecția Orion a fost deja în spațiu. A fost lansat pe nava spațială Orion de către sistemul de lansare spațială al NASA, ca parte a misiunii Artemis 1 și a revenit pe Pământ pe 11 decembrie 2022.
Colecția Nova va fi următoarea lansată, în octombrie sau noiembrie. Aceasta va fi dusă în spațiu de o rachetă SpaceX Falcon 9 cu un NASA CLPS-2 Mission Lander către craterul Malapert A de la polul sud lunar.
Această lansare va fi urmată de Colecția Peregrine luna următoare, care va fi dusă pe o mică câmpie lunară numită Sinus Viscositatis la bordul unui Astrobotic Peregrine Lander trimis pe Lună de o rachetă United Launch Alliance Vulcan Centaur.
În cele din urmă, colecția Polaris va fi dusă pe craterul Nobile de către un rover NASA Viper după aterizarea la bordul unui Astrobotic Griffin Lander lansat de o rachetă SpaceX Falcon Heavy.
"Împreună, aceste colecții alcătuiesc „Codexul Lunar”, prima plasare semnificativă a artelor contemporane pe Lună în peste 50 de ani. Deși este concentrat pe arta vizuală, „Codexul Lunar” include și o colecție substanțială de cărți contemporane, povestiri, poezie, eseuri, muzică, filme și multe altele", a spus Peralta.
Multe dintre lucrări au tematică spațială – de la tipărirea serigrafică New Moon a lui Alex Colville din 1980 până la pictura The Dreaming Moon din 2016 a lui Sean William Randall și gravura și imprimarea în acvatinta a lui Doreen Foster din 2012, Moon Dance.
Codexul Lunar conține, de asemenea, o colecție notabilă de lucrări de la artiști de sex feminin, cum ar fi linogravuri ale tipografiei ucrainene Olesya Dzhurayeva, care a evacuat Kievul în aprilie 2022, pe fondul războiului cu Rusia. Alte lucrări notabile includ pictura New American Gothic (2020) a câștigătorului Premiului Bennett din 2021 Ayana Ross.
Codexul este, de asemenea, primul care include lucrări de la artiști cu dizabilități, precum și poezie dintr-o colaborare între modele de inteligență umană și artificială, potrivit Peralta.
Codexul Lunar este unul dintre câteva proiecte care încearcă să trimită arhive permanente ale expresiei umane în spațiu.
Fundația Arch Mission, o organizație nonprofit condusă de Nova Spivack și care se mândrește cu membri ai consiliului consultativ, inclusiv Bill Nye și fondatorul Internet Archive, Brewster Kahle, a trimis, de asemenea, arhive pe orbită în jurul Soarelui și în spațiu. Organizația plănuiește să trimită o arhivă pe orbită în jurul lui Marte până anul viitor și pe suprafața planetei în următoarele decenii.
Prima operă de artă care a călătorit pe Lună a fost The Moon Museum, o țiglă ceramică creată de Forrest Myers, în 1969. A prezentat desene ale unor artiști precum Andy Warhol, Robert Rauschenberg, David Novros, John Chamberlain și Claes Oldenburg.
În 1971, NASA a continuat prin trimiterea în spațiu a unei sculpturi din aluminiu a artistului belgian Paul van Hoeydonck, ca parte a misiunii Apollo 15.
În 1977, NASA și-a trimis ulterior capsula timpului Recordul de Aur în spațiu, ca parte a sondelor Voyager.
What's Your Reaction?
The intergalactic-online "boss" of all things beautiful brought to you by Daily Magazine.