Now Reading
Se împlinesc 98 de ani de la nașterea lui Toma Caragiu

Se împlinesc 98 de ani de la nașterea lui Toma Caragiu

În data de 21 august se împlinesc 98 de ani de la naşterea lui Toma Caragiu, artist remarcabil pentru talentul, dăruirea si spiritul creator dovedite, de fiecare dată, atât pe scena de teatru, cât și pe micile și marile ecrane.

Născut in Grecia, la Hrupisti, în anul 1925, după primii ani de viață se mută, împreună cu familia, în România, stabilindu-se, în 1940, la Ploieşti, despre care avea să declare mai tarziu: „…am copilărit și am făcut școala la Ploiești. Sunt, deci, ploieștean get-beget.”

La vârsta de 24 de ani, a obținut diploma de absolvire a IATC, iar patru ani mai târziu este numit director al Teatrului de Stat din Ploiești. În cei 12 ani cât s-a aflat la conducerea instituției care astăzi îi poartă numele, a interpretat peste 30 de roluri și a contribuit la îmbogățirea repertoriului acesteia cu 90 de premiere.

Cu fiecare rol pe care l-a jucat, Toma Caragiu a demonstrat un devotament excepțional pentru teatru, fiind distins, în 1967, cu Ordinul Meritul Cultural Clasa a III-a „pentru merite deosebite în domeniul artei dramatice”.

See Also

Pentru a onora amintirea celui care şi-a pus ampreta asupra evoluţiei instituţiei noastre şi a marca împlinirea a 98 de ani de la naşterea sa, Teatrul „Toma Caragiu” va organiza luni, 21 august, o serie de activităţi care se doresc a fi o umilă reverenţă în faţa personalităţii marelui artist.

Astfel, de la ora 10.30, vom aduce un omagiu la statuia aflată în scuarul din vecinătatea Teatrului, precum şi la bustul din foaierul Teatrului „Toma Caragiu”. Tot în foaierul instituției  va putea fi vizitată și o expozitie fotodocumentară, alcătuita din imagini ce imortalizeaza o parte dintre rolurile jucate de Toma Caragiu pe scena teatrului ploieștean sau a unor teatre bucureștene de renume. De asemenea, va putea fi urmărit un material video, un album vizual ce cuprinde interviuri-mărturii ale unor personalități teatrale care au avut privilegiul să îl cunoască și să împartă scena cu Toma Caragiu: Horațiu Mălăele, Florin Zamfirescu, Marin Moraru, Mihai Mălaimare, Mircea Diaconu.

What's Your Reaction?
Excited
0
Happy
0
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top