Now Reading
BRĂILA ÎN FESTIVAL DE TEATRU | EUI RYEONG LEE : „Teatrul colaborativ dintre Coreea și România are o importantă semnificație istorică și orientată spre viitor.”

BRĂILA ÎN FESTIVAL DE TEATRU | EUI RYEONG LEE : „Teatrul colaborativ dintre Coreea și România are o importantă semnificație istorică și orientată spre viitor.”

O premieră și o bijuterie de spectacol, laolaltă, se vor produce la Braila, within the Festivalului Internațional de Teatru, marți, 26 septembrie, cu începere de la ora 18, în Sala Mare a Teatrului Maria Filotti. Asta pentru că Argonautas aduce izul asiatic pe meleagurile brăilene, prin  co-producția România-Coreea pe care o propune ca o reală desfășurare de forțe.  Spectacolul este și un omagiu dedicat celui care a fost unul dintre cei mai mari coregrafi din România, Hugo Wolf, decedat recent, căruia îi aparține întreaga coregrafie din Argonautas. 

Argonautas este o revalorizare a expediției argonauților, cei 50 de eroi care l-au însoțit pe Iason și care, cu 50 de ani înainte de războiul Troiei, au plecat în căutarea Lânii de Aur. Este o metaforă pentru odiseea omului modern care pleacă în căutarea unui loc pe care să-l poată numi acasă și unde să se poată exprima liber, fără constrângeri sociale sau culturale.

Este o mare bucurie pentru Daily Magazine să pătrundă și în lumea teatrală asiatică prin interviul-premieră de azi, cu actorul Eui Ryeong Lee, cel ce dă viață personajului Mopsus. Biletele pentru acest spectacol pot fi achiziționate de here

 

Bună, Eui, şi bun găsit în cadrul Daily Magazine România! În curând ne vom bucura de prezenţa coreană artistică, în cadrul Festivalului de Teatru de la Brăila, cu spectacolul Argonautas – coproducție Teatrul “Tony Bulandra” Târgoviște–Asociația Teatrelor din Coreea. Spune-mi ce înseamnă acest spectacol pentru tine și cât de relevant este mesajul său în spațiul contemporan de astăzi?

Ca actor profesionist, colaborarea cu alte țări decât Coreea este o realizare foarte semnificativă. Cred că domeniul artei este legat de emoții, nu doar de cuvinte. În comparație cu alte țări, drama modernă a Coreei are o istorie mai scurtă. Teatrul colaborativ dintre Coreea și România are o importantă semnificație istorică și orientată spre viitor.


Cum a apărut colaborarea cu actorii români și ce au adus ei artistic cu acest spectacol pentru o fuziune artistică perfectă?

În spectacol noi am vorbit în limba noastră. Actorii coreeni vorbesc limba coreeană, iar actorii români vorbesc limba română. Așa că, deși nu ne-am putut înțelege, ne-am înțeles. În special, când vine vorba de mișcare, am simțit un sentiment de unitate. Arta este posibilă chiar dacă nu comunicăm unii cu ceilalți prin limbaj. Arta se face cu inima.


Ce poți să-mi spui despre principalele diferențe pe care le-ai simțit între industria teatrală coreană și cea românească odată cu acest spectacol? 

Datorită caracteristicilor societății coreene, coreenilor le plac lucrurile rapide și precise. Cu toate acestea, românii sunt mai relaxați decât coreenii și par să se concentreze mai mult pe simțuri. Dar asta nu înseamnă că noi, coreenii, nu suntem sensibili sau că nu ne permitem să simțim. Desigur, și actorii români își doresc uneori precizie și rafinament. Actorii noștri au învățat unii de la alții simțindu-și punctele forte.

 

Foto din spectacolul Argonautas – coproducție Teatrul “Tony Bulandra” Târgoviște–Asociația Teatrelor din Coreea

 

Cum percepi fenomenul festivalurilor de teatru din întreaga lume, ce beneficii reale aduc în industrie?

Mai multe țări au participat la „Festivalul Babel” desfășurat la Târgoviște în luna iunie a anului trecut. Printre acestea, „ARGONAUTAS”-ul nostru este cu siguranță un spectacol foarte apreciat. Motivul, desigur, este colaborarea cu diferite țări. În calitate de experți care cântă de 10 până la 20 de ani, am putut trăi sentimente și gânduri pe care nu le simțeam în propriile țări. Un festival este o parte necesară pentru dezvoltarea teatrului și a fost de mare ajutor artiștilor.

 

Ați mai auzit până acum de Brăila și ce ați vrea să descoperiți o dată cu acest festival?

See Also

Este prima dată când aud despre orașul vostru. Totuși, așa cum am simțit la cel mai recent Festival la care am participat, Babel, sunt sigur că va fi timp pentru a învăța și a înțelege punctele forte ale artei aici, la Brăila. Vreau să întâlnesc alți artiști. Mi-ar plăcea să le ascult gândurile.

 

Care sunt elementele despre care consideri că asigură trăinicia spectacolului, dincolo de timp?
Aveți în vedere și alte colaborări cu scena românească în viitor?

Cred că emoția este un factor marcant al trăiniciei spectacolului Argonautas. Indiferent cât de mult ai exersa, nu va fi la fel de fiecare dată. Mișcările care au fost potrivite în sala de practică pot fi modificate pe o scenă de teatru, iar actorii reacționează diferit în funcție de reacția publicului. Cred că acesta este farmecul artelor spectacolului. Dacă timp și spațiu sunt disponibile, mă gândesc să colaborez cu orice țară, nu doar cu România. Colaborarea cu actorii români este una dintre cele mai bune experiențe din viața mea.

 


Principalul motiv pentru care ai cumpăra un bilet la acest spectacol și cu ce ți-ar plăcea să rămână spectatorul după vizionare?

Un astfel de spectacol nu se va vedea nicăieri în lume. Sunt sigur că va fi o zi fără regrete în viața voastră. Puteți aștepta deja spectacolul cu nerăbdare.

 

What's Your Reaction?
Excited
3
Happy
1
In Love
0
Not Sure
0
Silly
0
View Comments (0)

Leave a Reply

Your email address will not be published.

This site uses Akismet to reduce spam. Learn how your comment data is processed.

Scroll To Top