TIGRU INTERVIU | De vorbă cu…Andrei Tănase : „Tigru este un film despre captivitate și eliberare.”

The intergalactic-online "boss" of all things beautiful brought to you by Daily Magazine.
Din 29 septembrie ne vom putea bucura, în cinematografele din toată țara, de noul film românesc Tigru, în traducere Day of the tiger, film ce deja și-a creat un parcurs internațional de succes, și unde Daily Magazine s-a alăturat cu mare bucurie în calitate de parteneri media. Asta și pentru că susținem din plin filmul românesc!
Tigru/Day of the Tiger, debutul în lungmetraj al regizorului Andrei Tănase, a fost prezentat în premieră la cea de- a 52- a ediție a Festivalului Internațional de Film de la Rotterdam – IFFR (25 ianuarie – 4 februarie 2023), în cadrul secțiunii “Bright Future”, secțiune ce își propune să prezinte cineaști tineri, emergenți, care îmbogățesc cinematograful contemporan cu lucrări inovatoare, originale și îndrăznețe.
Regizorul și scenaristul Andrei Tănase este cunoscut publicului românesc pentru scurtmetrajele Prima noapte, Vacanța la țară și Claudiu și crapii, iar astăzi, exact cu două zile înainte de lansarea în cinematografele din toată țara a filmului Tigru, ne face o deosebită bucurie să fie invitatul nostru la un dialog de poveste. Enjoy!
Bună ziua, stimate dle Andrei Tănase! Bun venit la noi! Mulţumim pentru acest interviu. Începând, evident, cu începuturile, cum a fost iniţierea dvs în cinematografie? Ce v-a atras încă de la început spre această artă?
Bazele au fost puse în copilărie, în anii ‘90, când mama a început să mă ia cu ea la cinema. Vedeam tot ce prindeam, de la animație și comedii ușurele, până la thrillere psihologice din care nu înțelegeam tot, dar mă atrăgea misterul, suspansul. Pe măsură ce creșteam, am început să fiu atent la detalii, la stilistică, să compar felul în care sunt spuse poveștile. Am conștientizat noțiunea de “autor”. Până într-o zi, când mi-am spus “cred că aș putea să fac și eu asta”.
Filmul “Tigru”, care din 29 septembrie poate fi vizionat în cinematografele din toată ţara, porneşte de la o poveste complet reală. Cum aţi ales subiectul şi care sunt principalele mesaje transmise la nivel uman?
În 2011, un tigru a evadat de la zoo Sibiu și s-a plimbat prin jurul orașului o după-amiază întreagă, până să fie găsit de autorități și împușcat. Imaginile date la știri, cu corpul tigrului urcat într-o remorcă veche, înconjurat de diverse personaje familiare – polițiști, pompieri, gură-cască – erau foarte triste, dar și de un suprarealism aparte. Mi-am dorit să rescriu ce am văzut acolo, poate să-i dau poveștii un alt deznodământ. Până la urmă a ieșit un film despre captivitate și eliberare.
Photo credit – Silvia Dragic
Filmul are o distribuţie de actori tineri, dar şi actori de ştate mari. V-aţi dorit un melanj şi un schimb de experienţă cu o astfel de distribuţie şi cât de selectiv a fost castingul?
Se spune că pentru un regizor, un casting reușit înseamnă o bătălie pe jumătate câștigată. Varietatea de vârste și tipologii e importantă, dar nu sunt foarte tipicar când vine vorba de fizic. Nu țin ca actorii să întrunească la milimetru descrierea din scenariu, ci mai degrabă sa aibă carisma și să aducă o anumită prezență pe ecran. Vera, protagonista filmului, trebuia să fie înaltă, slabă și blondă. Cătălina Moga, actrița care a interpretat-o, e brunetă și de înălțime medie, dar energia ei se potrivea cel mai bine cu cea a tigroaicei pe care trebuia s-o vâneze, iar asta era esențial.
Cum priviţi premiile obţinute de acest film până în prezent? Consideraţi că, în genere, dau plus valoare unei producţii astfel de distincţii?
Premiile nu au cum să schimbe în vreun fel valoare intrinsecă a unui film, dar reprezintă o validare binevenită. Ca autor, când închei lucrul la un proiect, după multe sute de ore de muncă, e practic imposibil să-i mai judeci obiectiv valoarea. Dacă un juriu, fie el compus din doi sau trei oameni, consideră că ceva din ce ai făcut e remarcabil și merită o răsplată, probabil te afli pe drumul cel bun. În plus, orice premiu sau selecție la un festival celebru, atrage niște atenție și, astfel, ajută la promovarea ulterioară a filmului.
Cum va fi ca lumea filmului din România să aibă prin această producţie drept simbol un tigru? Se va merge mai departe cu promovarea acestui simbol prin diferite promo materials, etc?
Simbolul tigrului e un atu pe care nu aveam cum să nu-l valorificăm în strategia de promovare. Dacă ne urmăriți pe Facebook (Tigru / Day of the tiger) sau Instagram (Tigru.film), o să vedeți că binecunoscutele sale dungi negre pe fond oranj sunt omniprezente 🙂
Cum simţiţi că s-a schimbat industria cinematografică în ultimii ani? Care este trendul actual, îl urmaţi?
Se fac mai multe filme, dar cu mai puțini bani și, de multe ori, cu mai puțină rigurozitate. Iar publicul larg s-a obișnuit să privească ecrane din ce în ce mai mici și să consume tone de conținut video în format foarte scurt, ceea ce face din ce în ce mai dificilă menținerea atenției când vine vorba de un lungmetraj.
În mod paradoxal, la noi în țară se întâmplă ceva un pic diferit, datorită comediilor lejere recente, care au umplut sălile. Calitatea încă lasă de dorit, dar ele au darul de a reconcilia publicul larg cu filmul românesc, asociat până acum, aproape exclusiv, cu ceva cenușiu, lent și deprimant.
Ce aţi simţit că v-a oferit personal şi profesional industria în tot acest răstimp? Care consideraţi că este menirea unui regizor în societatea de azi?
Aceeași ca și până acum: să distreze (în lipsa unui traduceri mai potrivite pentru „ to entertain”) și să pună pe gânduri. Să cerceteze lumea din jur și să expună niște adevăruri mai puțin evidente.
Ce vă motivează, ce vă face să rămâneţi să faceţi lucruri de calitate în industria din România?
Din păcate îmi vin mai repede în minte lucrurile care nu mă motivează să rămân în țară. Primul ar fi neglijența și lipsa de respect cu care e tratată arta cinematografică de către mulți dintre cei cu putere de decizie. Filmul e încă văzut ca o distracție facilă, mai ales în comparație cu teatrul, opera etc.
Photo credit – Alexandra Alma Ungureanu
Într-o societate în completă şi permanentă schimbare, cum este Andrei Tănase, omul din spatele camerei?
Un om atent, răbdător, care caută profunzime, dar și spirit ludic. Și care încearcă să-și păstreze vie pasiunea pentru cinema, în ciuda vremurilor nu tocmai favorabile.
Ce îţi doreşti de la tine/ de la ceilalţi/ de la industrie pe viitor?
De la mine, mai mult optimism. De la ceilalți, mai puțină superficialitate.
Ce mesaj transmite Andrei Tănase din prezent către omul din trecut şi cel din viitor?
Către mine din trecut: viața e scurtă, fii mai ambițios și nu mai pierde timpul cu nimicuri!
Către mine din viitor: ai grija să nu te zaharisești prea repede!
Cover photo credit – Vlad Braga
What's Your Reaction?
The intergalactic-online "boss" of all things beautiful brought to you by Daily Magazine.